Wist je dat we in Nederland zo’n 1.7 miljoen kilo zuivel (exclusief kaas) verspillen per week? Dit zijn wekelijks ongeveer 8.5 miljoen glazen zuivel.

 

De meeste zuivel die wij eten en drinken komt van de koeien uit Nederland. Ondanks de korte transportafstand heeft de zuivel industrie een grote impact op het milieu. Dit komt onder andere doordat koeien methaan uitstoten wat bijdraagt aan het versterkt broeikaseffect. Ook wordt het voer voor koeien vaak geproduceerd in gebieden waar tropische bossen gekapt worden. Door minder zuivel te verspillen wordt de impact van zuivelproductie op het milieu verkleind.

Tips om zuivel te redden van de afvalbak

  • Zet pakken melk en yoghurt zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Laat ze niet te lang op tafel staan. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast.
  • Door je zuivelpak slim te vouwen krijg ook het laatste restje uit je pak yoghurt. Handig!
  • Verwerk je restjes zuivel in lekkere recepten, zoals in bijvoorbeeld smoothies of broodpudding.

Terug naar het overzicht