Langere periodes van hitte in Nederland

In Nederland gaan we in de toekomst langere periodes van hitte te zien krijgen. Hierdoor zal de behoefte aan verkoeling verder toenemen. De provincie Zuid-Holland speelt hierop in door naar de lokale warmtebronnen kijken. Die kunnen gebruikt  worden voor koeling, zoals aardwarmte en aquathermie. Aquathermie is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De provincie gaat de komende maanden onderzoeken hoe de behoefte aan koeling ingepast kan worden in de plannen voor de warmtetransitie.

Groen en energie combineren

Wat kun jij nu al doen? Probeer eens zonnepanelen op een plat dak te combineren met beplanting of wateropslag. Dit is een goed idee, omdat dit hittestress vermindert en het helpt wateroverlast door klimaatverandering te voorkomen. Bovendien leveren zonnepanelen die te heet worden veel minder op.

Meer informatie

Kijk op de pagina Plaats zonnepanelen hoe je zonnepanelen op jouw dak kunt plaatsen. Bezoek de pagina Groene daken voor meer informatie over het plaatsen van sedumdaken. Lees hieronder het document van de provincie Zuid-Holland over het combineren van zonnepanelen met groene daken.  

Terug naar het nieuwsoverzicht

Document provincie Zuid-Holland