Schone lucht is belangrijk voor mens, dier en natuur. Vervuilde lucht is voor niemand gezond. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich inzet voor goede luchtkwaliteit. Zo krijgt iedereen een frisse, gezonde portie zuurstof. Lees wat jij kunt doen.


Wat kan ik zelf doen?

Wist je dat je zelf heel eenvoudig kunt bijdragen aan schonere lucht in jouw omgeving? Hieronder noemen we een aantal manieren.

Pak de fiets

Door vaker de auto te laten staan, voorkom je dat stikstof, koolstof en fijnstof (stoffen die vrijkomen door verbranding van benzine of diesel) in de lucht terecht komen. Daarnaast is fietsen goed voor je gezondheid. Een win-win situatie dus!

Barbecue op kokosbriketten

Zoals de naam al verklapt, zijn deze briketten gemaakt van de schil van kokosnoten. Hartstikke duurzaam, want de rest van de kokosnoot wordt gebruikt als voedsel (kokosmelk, olie & water). Wist je dat kokosbriketten langer branden dan gewone briketten? Ze worden heel erg heet, maar produceren geen vlammen. Vanaf nu dus geen verbrande biefstukjes meer. Een groot voordeel is ook dat er veel minder schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het barbecueën. Wel zo fijn!

Houd het ook in de winter fris

Een open haard of (pellet)kachel bij koud weer is hartstikke gezellig. Maar niet iedereen in de buurt is dol op de geur en rook die vrijkomen bij het verbranden. Bovendien zorgt het verbranden van hout voor veel luchtvervuiling, zowel binnens- als buitenshuis. Dat is ook het geval bij goed verbruik. Toch de houtkachel aan? Volg dan altijd deze adviezen op. Extra tip: schrijf je in voor de stookwijzer. Zo weet je direct of het een goed idee is om de houtkachel aan te zetten.

Kies voor groene stroom

Standaard wordt energie opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen. Met alle negatieve effecten voor de luchtkwaliteit. Het grote verschil is dat groene stroom wordt opgewekt vanuit zon-, wind-, waterenergie soms aangevuld met biomassa. De bronnen die worden gebruikt, worden vaak aangegeven op de website van de energieleverancier. Wanneer u liever geen energie uit biomassa wilt, kunt u hierop letten bij uw keuze.

poster met tips die in de tekst genoemd worden

 

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken

Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Wil je toch een vuurtje aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

  1. Stook alleen droog hout.

  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.

  3. Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.

  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.

  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.

  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.

  8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Ga naar milieucentraal.nl/stooktips

Wat doet de gemeente?

Ook de gemeente zet zich op verschillende manieren voor schone lucht.

Groen vervoer

Met elektrische scooters, oplaadpunten voor elektrische auto’s en de snelfietsroute kunnen bewoners en ondernemers groenere keuzes maken als het gaat om vervoer.

Subsidie op besparende producten

Via de WoonWijzerWinkel vind je besparende producten voor in, om en op het huis. Koop je een besparend product? Dan betaalt de gemeente een gedeelte van de kosten. Let op: de genoemde bedragen op Woonwijzerwinkel zijn de bedragen die jij betaalt. De bijdrage van de gemeente is al verrekend.

Houtstook- en BBQ-campagne

Ieder half jaar voert de gemeente een campagne om inwoners aan te moedigen tot minder of beter gebruik van het stoken van hout. In de winter gaat dit over de openhaard en houtkachels. In de zomer staat de barbecue centraal.

Handhaving regels

Alle nieuwe kachels en open haarden moeten voldoen aan de wetgeving. Per 2022 komen daar strengere Europese regels bij. De gemeente zorgt dat iedereen zich netjes aan de regels houdt.