Van 7 tot en met 13 september 2021 kon je meedoen met de Verspillingsvrije week in Barendrecht en Ridderkerk. De week was een groot succes! Veel mensen kwamen een kijkje nemen bij onze kramen bij Jumbo en Hema in Ridderkerk en de foodtruck op de markt in Barendrecht.

Wethouder Marten Japenga van Ridderkerk tijdens de verspillingsvrije week bij Jumbo in Ridderkerk.

Verspillingsvrij proeven

Gemeente Barendrecht en gemeente Ridderkerk zijn aangesloten als partner bij de Verspillingsvrije week. Tijdens deze week waren er activiteiten vanuit de gemeenten georganiseerd om meer aandacht te vragen voor voedselverspilling. Zo waren er op verschillende plaatsen kraampjes en een foodtruck te vinden, waar je lekkere soep, smoothies, broodpudding en bananenbrood kon proeven. Allemaal gemaakt met voedsel dat anders in de afvalbak terecht was gekomen.

Ook werden er eetmaatjes uitgedeeld - maatbekers waarmee je heel handig bijvoorbeeld je pasta of couscous kunt afmeten. Zo maak je altijd precies genoeg eten en hoeft er niets te worden weggegooid!

Wethouder Tanja de Jonge van Barendrecht tijdens de verspillingsvrije week bij de Soeppy-foodtruck. (foto: Arco van der Lee)
De Verspillingsvrije week bij Hema in Ridderkerk.

Goed bezig!

Ook was er ruimte voor leuke gesprekken. Wat opviel, is dat de bezoekers van de kraampjes al veel deden om voedselverspilling tegen te gaan. Ook Jumbo en Hema zijn goed bezig. Zij proberen op verschillende manieren voedselverspilling tegen te gaan. Zo werken ze samen met To good to go en prijzen ze artikelen af die tegen de houdbaarheidsdatum zijn. Een aantal bezoekers aan het woord:

"Ik verspil al geen zuivel en broden. Ik vries mijn brood in en drink geen melk. Ik rijd verder ook geen auto, dus ik ben al best ‘groen’!"

"Ik ben al actief bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Zo breng ik al mijn restjes bij iemand in de buurt. Op deze manier heb ik geen afval en is zij blij met de maaltijden. Win-win."

Bij een mevrouw doet de broodpudding haar denken aan een recept voor Surinaamse broodtaart: "In Suriname wordt de broodtaart hetzelfde gemaakt maar dan ook met kokosstukjes en/of kokosmelk.Een leuk tip om te variëren met het recept voor broodpudding!"

Verder op deze pagina

Hieronder lees je wat jij zelf het hele jaar door kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Ontdek ook onze verrassende, lekkere recepten die je kunt maken met restjes uit je koelkast! Op zoek naar nog meer inspiratie voor een verspillingsvrij leven? Lees tips van Becky(externe link).

https://www.onzetoekomstisduurzaam.nl/_flysystem/media/styles/wysiwyg_small/media/becky2020highres_1.png?itok=As2HRkR-

Lees meer over de stichting Samen tegen voedselverspilling(externe link)

Probeer onze verspillingsvrije recepten

Terug naar de pagina over voedselverspilling 

Voedselverspilling voorkomen, hoe doe je dat?

  • Check je voorraad. Wat moet eerst op?
  • Maak een planning en een boodschappenlijstje
  • Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij THT-datum (‘ten minste houdbaar tot’-datum)
  • Eet of vries in voor of op de ‘te gebruiken tot’-datum
  • Zet je koelkast op 4 graden Celsius
  • Kook op maat
  • Weet wat je bewaart

Tijdens de Verspillingsvrije week stonden zes soorten etenswaren centraal. Dit zijn de productengroepen waar de meeste impact te behalen valt als we ze redden van de afvalbak.