Vergroen je tuin en haal die tegels eruit. Iedere tegel minder, is winst voor de natuur! Er zijn vele mogelijkheden en het hoeft niet duur of veel onderhoud te vragen, als je maar de juiste beplanting kiest.

Voordelen van een groene tuin

tuin met betegeling

Een groene tuin heeft veel voordelen. Door veranderend klimaat gaat het heviger regenen. In een groene tuin kan water wegzakken in de grond. Zo hou je water vast voor tijdens de steeds drogere zomers en sterven planten niet af. En groen geeft verkoeling, fijn tijdens een hittegolf! Planten en bomen zuiveren de lucht, verhogen de waarde van je woning en zien er mooi uit!

Zo sla je water op in de bodem, sla je CO2 op in planten en struiken en steun je de bijen, vlinders, vogels en egels. Vanuit actie Operatie Steenbreek willen wij je helpen door te adviseren en informeren hoe je een groene tuin krijgt die weinig onderhoud vraagt en goedkoop is. Wie weet creëer je met onze tips binnenkort wel een groene oase in je buurt.

Operatie Steenbreek

De beweging Operatie Steenbreek wil iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. Gemeentes Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk steunen dit van harte en hebben zich aangesloten bij dit initiatief. Op deze website vind je informatie(externe link) over het ontstenen van jouw tuin, duurzaam onderhoud en planten en zaaien.

Vraag nu de Steenbreek-folder en/of eetbare bloemmengsels aan via: Direct regelen(externe link).

Huisje Boompje Beter

Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Hoe kies je de juiste beplanting? Past een gazon bij jou of juist een bloemenweide? Lees dit en nog veel meer op de website van Huisje Boompje Beter(externe link)

Groene subsidies

Het is mogelijk om subsidies te krijgen voor sommige maatregelen. Voor welke kom jij in aanmerking? Lees het op de pagina Leningen en subsidies groen.

Meer weten

  • Lees Handboek voor de Watervriendelijke tuin(externe link) voor tips die bijdragen aan een watervriendelijke en hittebestendige tuin.
  • De gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Albrandswaard werken samen om de ruimtelijke kwaliteit op IJsselmonde te verbeteren. Ben je tuinder in het gebied, een (toekomstige) bewoner of gewoon geïnteresseerd? Op deze website vind je alle informatie over de veranderingen in het buitengebied van IJsselmonde(externe link) en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.