We zijn allemaal gewend om tijdens het voorjaar aan onze tuin en planten te werken. Dat is een gemiste kans, want het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere tuinwerkzaamheden. Waarom? We leggen het je hieronder uit.

Voorsprong op de lente

Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van het groen. Je hiermee bespaart werk op een later moment.

Minder waterverspilling

In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je de planten soms wekenlang water moet geven. In de herfst is dat anders. Dan zijn de nachten langer en vochtiger. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.

Planten zijn klaar voor de winterslaap

Je kunt bomen, struiken, vaste planten en bollen makkelijker planten in de herfst. Dit komt omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De grond heeft zo meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Het gevolg is dat de planten in de het voorjaar extra sterk terugkomen.

Bloeiende biodiversiteit in de herfst

Sommige planten bloeien juist in het najaar mooi, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering hebben we te maken met extreme neerslag en hitte. In het voorjaar planten is dus niet verstandig. 

Mooie zomermaanden

Tegenwoordig zijn september en oktober prima maanden waar het zonnetje nog volop schijnt. Dan kun je rustig aan je tuin werken in afwachting van het najaar. 

Meer informatie

Wil je meer informatie, bezoek dan de Vergroen je tuin. Hier staan diverse websites waar je tips over tuinieren vindt. Kijk ook of je in aanmerking komt voor een subsidie. Bezoek hiervoor de pagina Leningen en subsidies.

Terug naar het nieuwsoverzicht