Vanaf 1 juli 2021 kun je ook kleine plastic flesjes voorzien van een tweede leven! Je krijgt dan 15 cent statiegeld per ingeleverd flesje. Je levert de flesjes in bij een flesseninleverpunt bij jou in de buurt, zoals je lokale supermarkt.

100 miljoen

Jaarlijks komen zo'n 100 miljoen plastic drinkflesjes in het milieu terecht. Daarom heeft de overheid besloten dat er vanaf dit jaar statiegeld geheven wordt op deze flesjes. Dat moet mensen stimuleren om hun gekochte flesjes ook weer in te leveren. Producenten van de frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem.

Milieuorganisaties reageren positief op het nieuws: "Deze beslissing is een historische overwinning in de strijd tegen plastic vervuiling. Hier hebben we ons jaren voor ingezet", zeggen zij in een nieuwsbericht van het programma Radar van Avro Tros.

Inleverpunten

In supermarkten, op treinstations met winkels en bij grote tankstations en cateraars vind je straks de inleverpunten voor kleine plastic flesjes. Met in totaal 12.0000 inleverpunten is er altijd een punt bij jou in de buurt.

Blikjes volgen

Statiegeld op blikjes wordt in Nederland ingevoerd op 31 december 2022. De overheid heeft dat besluit genomen omdat het aantal blikjes in het milieu helaas blijft toenemen. De komende anderhalf jaar kunnen de drankensector en supermarkten zich voorbereiden op deze nieuwe stap in het tegengaan van zwerfafval.

Terug naar het nieuwsoverzicht