Themamaand 'Hou het koel'

  Hou het koel!

  Het klimaat verandert. Hevige regenbuien, langere periodes van droogte en hitte. We ondervinden steeds vaker overlast van het veranderende klimaat. Te warm om goed te kunnen slapen. Bodemverzakkingen door droogte of juist wateroverlast op straat. Willen we hier in het lagere gedeelte van Nederland bijvoorbeeld droge voeten houden in de toekomst, dan moeten wij ons nu aanpassen. Kies voor groene en duurzame oplossingen. Dat is pas koel!

  Feiten en cijfers

  Hieronder zie je de cijfers per gemeente over de gemiddelde oppervlaktetemperatuur.


  Hieronder zie je de cijfers per gemeente over de versteende oppervlakte in tuinen.

  Hoe zit het verder met de cijfers in jouw gemeente?

  Wil je meer weten over de hoeveelheid steen versus groen in jouw omgeving? Of wil je weten hoe warm het is in jouw wijk? Klik dan op de onderstaande button van jouw gemeente om meer te weten te komen.

  Barendrecht(externe link)

   Albrandswaard(externe link)

  Ridderkerk(externe link) 

  Een leukere energierekening dankzij verduurzaming

  Door wethouder Duurzaamheid Tanja de Jonge (Barendrecht)

  "Inmiddels gaan we voor ons werk voorzichtig weer terug naar de bedrijven en organisaties. Hiermee laten we een periode achter ons die ons vooral aan thuis kluisterde. Dat was even wennen, maar ik kreeg ook meer beeld bij mijn wijk en mijn buren. Net als bij mijn eigen huis, kwamen er busjes van pakketbezorgers, meubelwinkels en installateurs langs. Als wethouder Duurzaamheid en Klimaatopgave trok zeker deze laatste mijn aandacht.

  Zonnige zomers

  Vanuit de gemeente stimuleren we het verduurzamen van woningen en tuinen met onder andere adviezen van de WoonWijzerWinkel. Ik hoor dat hier goed gebruik van wordt gemaakt, dus was ik benieuwd hoe het in mijn wijk gaat. En jawel, zonnepanelen verschenen op diverse daken.

  Met de zonnige zomers kan ik me voorstellen dat de energierekening er een stuk leuker uitzag. Maar ook dat het huis aardig opwarmt bij hogere temperaturen. Goede isolatie met ventilatie en groene daken helpen al goed.


  Zuid-Europa

  Op vakanties in Zuid-Europese landen verwonderde ik me vaak over de koelte in de huizen door de constructie van het huis en de aanwezigheid van dakranden en luifels. In Nederland wordt er helaas niet op deze wijze gebouwd, dus moeten we andere oplossingen zoeken. Sommigen kozen voor een airco. Koel binnen, maar warme lucht naar buiten. En helaas een aardige energievrager.

  Energiezuinige warmtepomp

  Zelf mag ik me gelukkig prijzen met een energiezuinige warmtepomp, die in de zomer het koude water uit de grond gebruikt voor het koelen van het huis. Mocht je nog op zoek zijn naar verkoeling, overweeg dan eens een (hybride) warmtepomp.

  Op deze themapagina lees je meer over energie besparen en opwekken. Elke dinsdag vind je op de sociale media van jouw gemeente een duurzaamheidstip."

  Subsidie voor sedum

  Sedumdaken worden gesubsidieerd door het waterschap Hollandse Delta voor inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk en zijn daardoor zeer aantrekkelijk in prijs.

  Tip: Creëer schaduw in je tuin met planten

  Wist je dat je je tuin tot 7 graden kunt verkoelen door schaduw te creëren met planten? Haal tegels weg en zet er wat leuke planten voor terug. Stenen tegels houden warmte lang vast en planten koelen juist, doordat ze water verdampen.

  Het mooie van (niet winterharde) planten en bomen is dat ze in de zomer voor schaduw zorgen. In de winter verliezen ze hun bladeren, zodat er dan weer zonlicht in je tuin komt.

  In deze animatie(externe link) worden nog meer voordelen van een groene tuin genoemd.

  Tip: Verkoel je huis op een duurzame manier

  Is je spaargeld tijdens de pandemie flink gegroeid of heeft je huis een overwaarde? Gebruik dit dan om duurzaam te investeren in je huis! Isoleer je gevel, vloer of glas, leg zonnepanelen op je dak of overweeg een warmtepomp. Je bent dan helemaal klaar voor een aardgasloze toekomst. Een warmtepomp heeft het grote voordeel dat deze niet alleen verwarmt maar ook koelt.

  Ga voor ‘low tech’ oplossingen voor het verkoelen van je woning. We kunnen een voorbeeld nemen aan Zuid-Europa, waar we daarmee al eeuwen ervaring hebben. Ze gebruiken overhangende dakranden, rolluiken en luifels. De traditionele Nederlandse doorzonwoning is verleden tijd. Iets anders is slim ventileren: zet twee ramen tegenover elkaar open, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Het werkt het best als je een zolderraam openzet, zodat warme opstijgende lucht weg kan.

  En niet te vergeten de aloude ventilator: deze gebruikt 15 keer minder energie dan een aircosysteem.

  Tip: Verduurzaam je huis op een CO2-vriendelijke manier

  Is je spaargeld tijdens de pandemie flink gegroeid of heeft je huis een overwaarde? Gebruik dit dan om duurzaam te investeren in je huis! Isoleer je gevel, vloer of glas, leg zonnepanelen op je dak of overweeg een warmtepomp. Je bent dan helemaal klaar voor een aardgasloze toekomst. Een warmtepomp heeft het grote voordeel dat deze niet alleen verwarmt maar ook koelt.

  Of investeer in overhangende dakranden, rolluiken en luifels, zoals in Zuid-Europa. Daar hebben ze al eeuwen ervaring hebben met verkoelen van de woning tijdens snikhete zomers. Dit zijn technisch eenvoudige oplossingen die geen energie verbruiken en geen schadelijke CO2-uitstoot geven.

  Steen eruit, plant erin!

  Heb jij onlangs je tegeltuin omgetoverd tot een groen paradijs? Dat willen we natuurlijk zien! Stuur een voor-en-na-foto in van jouw tuin naar onzetoekomstisduurzaam@bar-organisatie.nl en maak kans op een plaatsje in de eregalerij op onze website.

  Uit de pers