UPDATE 03-02-2021: De kogel is door de kerk. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft het besluit genomen om per 1 januari 2023 ook op blikjes 15 eurocent statiegeld te heffen!

Jaarlijks gaan er zo'n 2 miljard blikjes over de toonbank en 150 miljoen daarvan verdwijnen in het milieu. Dat zijn ongeveer 25 Olympische zwembaden vol. Met statiegeld van 51 eurocent op blikjes is dat straks verleden tijd. Uit onderzoek van het ministerie I&W blijkt dat bij dat bedrag 70 tot 90 procent van de blikjes en flesjes wordt ingeleverd.

Eerder bericht van 27-01-2021:

Via de nationale #YesWeCan-campagne maken de gemeenten, net als bijna alle Nederlandse gemeenten, dit standpunt kenbaar aan de Nederlandse overheid. We zullen uiteindelijk samen met meer dan 170 Nederlandse gemeenten, bedrijven en organisaties zijn en in totaal met meer dan 290 deelnemers!

Dit is een cruciaal moment om allemaal onze stem te laten horen. In de eerste week van februari staat namelijk een politieke vergadering (VAO) gepland waar statiegeld op de agenda staat. Rond die tijd worden daarom de laatste monitoringsresultaten van blikjes in de natuur én het besluit vanuit de regering verwacht. Dit betekent dat het demissionair kabinet de komende week haar besluit gaat nemen over statiegeld op blikjes!

 

Doe mee en gooi afval in de juiste bak. Welk afval hoort waar? | BAR afvalbeheer (bar-afvalbeheer.nl)

Nieuwsoverzicht