Vorige maand heeft wethouder Marten Japenga (Duurzaamheid) een luchtsensor op het Koningsplein in Ridderkerk onthuld. Dit gebeurde in het bijzijn van Philippine Rietveld van Yes!Delft, een partij die start-ups begeleidt. Het is een van de acht sensoren die dagelijks de luchtkwaliteit in Ridderkerk meet. Inwoners kunnen nu met een gratis app, Caeli, zien hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. 

Een schoner milieu begint…

Wethouder Japenga: "Deze actie is als het ware een opvolger van het eerdere DCMR-project ‘Samen Meten’, waarbij onze inwoners zelf met buisjes fijnstof konden meten. En beide zijn een uitwerking van het gemeentelijk actieplan Luchtkwaliteit 2017-2022.

Het verkeer op de snelwegen om ons heen en de nabijheid van de havenindustrie zijn grote luchtvervuilers. Toch is ook houtrook een boosdoener en dat komt vrij bij het verstoken van hout in de open haard of het gebruik van een vuurkorf, barbecue of een pelletkachel. En wat te denken van het autogebruik voor ritjes die bijvoorbeeld ook met de fiets kunnen? Kortom, inwoners kunnen zelf ook belangrijk bijdragen aan een gezonder en schoner milieu." 

Challenge

De gemeente nam in oktober van 2020 deel aan de Air Quality Challenge, opgezet door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Samen met YES!Delft, een organisatie die start-ups begeleidt is de MRDH op zoek gegaan naar een start-up die kan helpen om een innovatieve oplossing te vinden voor de luchtvervuiling.

Na een strenge selectie en een finale evenement waarbij de 10 beste start-ups hun oplossing mochten aandragen is er op 9 december 2020 een winnaar gekozen: Atmotrack. Zij hebben de Caeli app ontwikkeld, waarmee de luchtkwaliteit in Ridderkerk gemeten wordt.

Download de Caeli app

Wil je meer weten over schone lucht in Ridderkerk en de Caeli app zelf uitproberen? Ga dan naar de pagina over de sensoren.

Nieuwsoverzicht