Zaterdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. Een dag om stil te staan bij vegetarisch eten. Tal van organisaties vragen aandacht voor het vegetarisme en sporen iedereen aan om minstens 24 uur vis en vlees links te laten liggen. Een leuke uitdaging! Ontdek hoe makkelijk en lekker vegetarisch eten kan zijn. Daarnaast is het gezond en minder belastend voor het milieu.

5 redenen waarom vegetarisch eten de moeite waard is:

Vegetarisch eten is lekker

Vegetarisch eten is lekker! Denk maar aan gerechten als ratatouille en heerlijke curry. Dit zijn gerechten waar je geen vlees bij nodig hebt en die zeker de moeite waard zijn om een keer te koken. Toch niet helemaal jouw ding? Er bestaan nog genoeg andere vegetarische recepten, kies bijvoorbeeld de vegetarische optie in jouw favoriete kookboek. En er bestaan genoeg websites waar je recepten kunt vinden.

Je maakt een statement tegen dierenleed

De dieren die geslacht worden, hebben niet altijd een prettig leven achter de rug. Door vegetarisch te eten, laat je zien dat je serieus betrokken bent bij het welzijn van de dieren.

Vegetarisch is gezond

Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Zoals in elk voedingspatroon is variatie uiteraard erg belangrijk!

Je redt het regenwoud

De veestapel blijft jaar na jaar groeien. Daardoor is er steeds meer plaats nodig. Niet alleen voor de dieren zelf, maar ook om veevoeder te telen. Maar zoveel beschikbare ruimte is er niet. Daarom wordt er onder andere regenwoud gekapt om meer plaats te creëren. Dat heeft weer negatieve gevolgen voor de lokale planten en dieren en voor het klimaat.

Je gaat klimaatverandering tegen

Jaarlijks stoot 1 koe net zo veel broeikasgassen uit als 1 auto die ruim 1.5 keer de aarde rondrijdt. Een koe ‘produceert’ niet alleen vlees en melk, maar ook methaan. Uit het opgeslagen mest komt ook nog eens lachgas vrij. Methaan is 25 keer zo schadelijk als CO2. De broeikaswerking van lachgas is 300 keer zo sterk als die van CO2. Dit heeft een negatieve impact op de opwarming van de aarde.

Nooit meer vlees of vis?

Je hoeft zeker niet in een keer helemaal vegetarisch te worden. Maar probeer eens wat meer te variëren en een (aantal) keer per week vlees of vis te laten staan. Het is gezond, lekker en je bent vanuit duurzaamheidsperspectief goed bezig.

Is vegetarisch eten duurder?

Vegetarisch eten hoeft niet duurder te zijn. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop groente en fruit kopen. Door ze alleen in het seizoen te kopen, dus geen aardbeien in hartje winter. Bij de sommige supermarkten haal je altijd goedkoper groente en fruit, maar andere supermarkten hebben weer aantrekkelijkere aanbiedingen.
 
Maar ook vleesvervangers hoeven niet duurder te zijn dan echt vlees. Sterker nog: de laatste tijd zijn ze juist goedkoper dan echt vlees. Er valt een wereld van vleesvervangers te ontdekken. En dit is het juiste moment.

Tuinderij Leenheer

Bezoek ook eens een lokale markt. De eigenaar koopt de producten vaak voor heel weinig geld op. Tuinderij Leenheer, bij de grens van Rijsoord, is een lokaal bedrijf en in 2022 zijn ze een eigen groentewinkel op hun terrein gestart. Hier verkopen ze producten uit eigen kas en uit de regio. Al deze groenten zijn vers, seizoensgebonden en vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Wanneer je iets bij de tuinderij koopt, ondersteun je ook nog eens de lokale economie. Dat is mooi toch?

Meer informatie over de tuinderij vind je op de website van De Combinatie Ridderkerk(externe link).

Terug naar het nieuwsoverzicht