Dit is een interview met Marnix Stam (betrokken bewoner in Ridderkerk) en Edo van Baars (beleidsadviseur energiebesparing BAR-organisatie).

Radio-interview Marnix Stam en Edo van Baars

Hieronder vind je een tekstuele samenvatting van wat er is besproken. 

Intro

Marnix legt uit wat voor hem verduurzamen betekent. In feite betekent dit dat de energieprijzen omlaag gaan door maatregelen te nemen. Denk hierbij aan HR-glas en je woning isoleren. Edo geeft aan dat hij als beleidsadviseur zoveel mogelijk mensen probeert te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld door op inductie te koken. Maar ook bewustwording is heel belangrijk.

Het huis van Marnix

Marnix woont in een huis uit de jaren 50. Er was helemaal geen isolatie. Hij heeft gekeken naar wat hij het best kon doen om zijn huis te isoleren. Ook naar zonnepanelen heeft hij gekeken. Marnix geeft als tip dat je kritisch naar het aanbod van onder andere zonnepanelen moet kijken. De aanbieders bieden het heel mooi aan, maar je moet zelf goed in ogenschouw nemen waar je behoefte aan hebt en wat het best bij jouw huis past. 

Verduurzamen is een flinke investering, geeft Marnix aan. Maar hij voegt er gelijk aan toe dat hij niet voor nu verduurzaamt, maar voor op de lange termijn. Momenteel bespaart hij nu ongeveer 1.000 per jaar aan energiekosten. Daar is hij dus heel blij mee. 

Is van het gas afgaan moeilijk?

Edo geeft aan dat van het aardgas afgaan een lang traject is. Immers moeten alle Nederlanders uiterlijk in 2050 volledig van het aardgas zijn afgestapt. 25% van de opgewekte elektriciteit in Nederland is duurzaam, maar het is de bedoeling dat we naar de 100% gaan. Het is een forse opgave. Edo geeft echter aan dat ze samen met de overheid aan het kijken zijn hoe ze de mensen kunnen steunen op financieel gebied.

Voorbeelden om te verduurzamen die makkelijk en goedkoop zijn

Marnix heeft 2 voorbeelden. 

  1. Ga naar de bouwmarkt en koop een rol radiatorfolie en dubbelzijdig tape. Zo heb je radiatorfolie achter je verwarming. Dat weerkaatst een hoop warmte terug het huis in.
  2. Als je enkel glas hebt, kun je raamfolie kopen. Die is warmtewerend en transparant. Die kun je op je raam plakken.  

Rol van woningbouwverenigingen

Zij hebben met de gemeente afspraken gemaakt dat zij een beter energielabel moeten hebben. Dat wordt steeds meer aangescherpt. Ze zijn bezig de appartementscomplexen beter te isoleren. Daarnaast helpen ze de gemeenten met bespaaracties.