Een leven zonder afval, met wat tips kun je een eind komen. Denk aan het gebruik van minder wegwerpartikelen, bijvoorbeeld de pads voor je koffie of wasbare mondkapjes. Koop je groente en fruit los en doe ze in een netje. Maak je eigen tandpasta of cosmetica. Begin met kleine dagelijkse dingen. Je zult zien: straks maak je er nog een sport van!

Tip 1: Let op plastic in je koffie en thee

Bron: Zero Waste Nederland – Tips(externe link)

Wist je dat in de meeste theezakjes plastic zit? Ja echt! Daarom moeten ze ook bij het restafval. Net zoals koffiepads, ook restafval. Bizar toch? Dat kan anders. Dit kleine lepeltje heeft ons al heel veel afval bespaard. Het is een lepeltje en zeefje ineen. Handig voor op werk of op reis! Nog een voordeel: Je kunt de lekkerste thee zelf samenstellen. Een beetje extra zoethout erin? Of juist kamille? Je bepaalt het helemaal zelf. Geen theedrinker, maar wel koffie? Je hebt ook hervulbare aluminium cups voor in espresso apparaten! Weg met plastic en aluminium cups!

Tip 2: Spullen kunnen langer mee

Bron: Milieu centraal(externe link)

✔ Probeer wat stuk is te repareren(externe link)
✔ Maak een ander blij: verkoop,(externe link) ruil of deel(externe link)

Zo goed als nieuw

✔ Kijk eerst of je het kan lenen(externe link)
✔ Maak van tweedehands(externe link) je eerste keus
✔ Consuminder:(externe link) ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp

Van afval kun je wat maken

✔ Upcycle: maak van 2ehands iets nieuws
✔ Gooi afval in de juiste bak(externe link) voor hergebruik

Tip 3: Shampoo, gebruik een reep

Bron: Zero Waste Nederland – Tips(externe link)

Van flessen shampoo overstappen naar een vast stuk shampoo (ook wel haarzeep genoemd), is een van de snelste en gemakkelijkste stappen die je kunt zetten op de weg naar Zero Waste. Er zijn diverse merken shampoo bars, vaste conditioners en stukken douchezeep te krijgen. Gelukkig wordt plasticvrij steeds gewoner!

Tip 4: Verf zonder microplastics

Bron: Zero Waste Nederland – Tips(externe link)

Wist je dat reguliere verf die je bij de bouwmarkt koopt gemaakt is op basis van aardolie? Ook dit is dus plastic! Onder andere bij het schuren, maar ook het spoelen van kwasten onder de kraan, komen er microplastics in het milieu terecht die niet afbreekbaar zijn. Naar schatting komt er jaarlijks bijna 800 ton microplastic op deze manier in het milieu. En dat alleen al in Nederland(externe link). Gelukkig kan het ook anders! Er is traditionele verf, op 100% natuurlijke basis, zonder microplastics. Of lijnolieverf, die bestaat uit lijnolie en natuurlijke afbreekbare pigmenten, zonder chemische/ synthetische toevoegingen. Het kan dus anders!

Tip 5: Wat is er te koop? Struin het internet af!

Kijk voor milieuvriendelijke producten en oplossingen op de webshop ‘levenzonderafval.com’ . Diverse thema’s:  eten&drinken, verzorging, huis, tuin, kantoor,  baby & kind).

Nieuwsoverzicht