Blikjes, plastic zakjes, papier, flesjes, sigarettenpeuken… afval dat rondzwerft in de natuur noemen we ‘zwerfafval’. Iedereen begrijpt dat het daar niet hoort. Lees meer over (zwerf)afval.

Zwerfafval

Iedereen begrijpt dat zwerfafval niet in de natuur thuishoort. Het ziet er vies uit, dieren worden er ziek van en gaan er soms zelfs aan dood. Als we niets doen gaan ook mensen last krijgen van zwerfafval. Er drijven minuscule deeltjes plastic in het water die je met het blote oog niet ziet. Dat heeft een onderzoek kortgeleden laten zien.

Soms komt afval per ongeluk in de natuur terecht. Maar vaak zijn het ook mensen die blikjes uit het autoraam gooien of plastic zakjes niet in de afvalbak doen. Iedereen kan helpen goed voor de aarde te zorgen door afval niet te laten zwerven.

 

Zwerfafval is vaak geld waard

Van heel veel afval dat op straat rondzwerft kan weer wat gemaakt worden. Het is zonde om er niets mee te doen. Van plastic kunnen weer bankjes gemaakt worden. Of het wordt gebruikt in nieuwe tennisballen. Papier kan maar liefst zeven keer opnieuw gebruikt worden. Ook blikjes worden gebruikt om nieuwe blikjes van te maken. Als we het afval wat we vinden thuis scheiden, dan hebben we én geen zwerfafval meer én er wordt er weer iets mee gemaakt.

Leer meer over zwerfafval op de website van Nederland Schoon. Op de website zie je dat je niet de enige bent die strijd tegen zwerfafval. Naast informatie vind je leuke filmpjes. Voor scholen staat er lesmateriaal voor alle niveaus.

Naar de website van Nederland Schoon

Afvalbakken

Uit onderzoek blijkt dat openbare afvalbakken beter worden gebruikt als ze op de juiste plaats staan. Zoals bij in- en uitgangen van parken en wandelpaden en bij de grotere speelvoorzieningen. Staat er even geen afvalbak in de buurt? Gooi het afval dan in de volgende afvalbak. Nog beter voor het milieu is als u afval meeneemt naar huis en het afval daar scheidt. Zo voorkomt u dat kostbare grondstoffen verloren gaan.