Groen doet goed! Lees hieronder meer over wat groen kan doen.

Groen geeft verkoeling

Bomen, struiken en lage beplanting zorgen ervoor dat bestrating zoals tegels en asfalt minder snel verwarmen. Het voorkomt hittestress. Door beplanting wordt vocht uit de ondergrond gehaald die koeler is. Een boom zet dat water om in het bladerdek waardoor het onder een boom koeler blijft.

 

Door groen vermindert de wateroverlast

Het riool kan de piekbuien die vaker voor gaan komen niet goed opvangen. Tuinen en pleinen kunnen ingericht worden zodat het geschikt is voor waterberging. Hiermee wordt wateroverlast vermindert. Groen zorgt voor een open bodem waardoor het water erin kan trekken of verdampen. Naast groen zijn er natuurlijk ook technische oplossingen mogelijk in tuinen en op pleinen om water te kunnen bergen. Zoals een infiltratiegreppel, een vijver of wadi.

 

Groen maakt de lucht schoner

Uit onderzoek blijkt dat groen slechte stoffen die in de lucht zitten kan wegvangen. Dit zorgt ervoor dat de lucht schoner wordt. Vooral het blad van een boom, struik of plant is belangrijk. Naaldbomen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor het wegvangen van het teveel aan schadelijke stoffen. De grove structuur van de naalden vangen in de zomer en winter fijnstofdeeltjes uit de lucht op. Het blad van loofbomen is ook geschikt, zeker wanneer het grof en kleverig blad is.

Groen zorgt voor biodiversiteit

Biodiversiteit gaat over alle soorten die er op aarde zijn zoals dieren en plantensoorten. Biodiversiteit is nodig om te kunnen leven op de wereld. De ecosystemen waar alle soorten in leven zorgen voor zuurstof, dode dieren en planten worden afgebroken, water wordt gezuiverd en plagen beheerst. Voor de mens is biodiversiteit nodig voor voedsel, bouwmateriaal, kleiding en medicijnen. Biodiversiteit zorgt dus ook voor een goede economie. Door meer groen te gebruiken in tuinen, straten en pleinen gaat de natuurwaarde van de stad omhoog. Meer groen zorgt voor meer soorten van planten en dieren. Door meer groen te realiseren in tuinen dragen inwoners bij aan het behouden van nu uitstervende soorten zoals de wilde bij.

 

Groen is goed voor de gezondheid en fijn leven

Er is veel onderzoek gedaan naar wat groen doet met de gezondheid van mensen. Mensen zijn productiever, ervaren minder stress en zijn gezonder. Er zijn in Europa ziekenhuizen die gebruik maken van groen om het genezingsproces na operaties te versnellen.