We zijn eraan gewend geraakt om de tuin naar ons gemak in te richten. Vaak moest groen plaatsmaken voor tegels. Maar een groene tuin heeft zoveel voordelen ten opzichte van stenen vlakte. Met ‘Operatie Steenbreek’ willen wij hier verandering in brengen, op naar uw eigen groene oase!

Tegel eruit, plant erin

Stichting Operatie Steenbreek richt zich op gemeenten, provincies en waterschappen om samen met haar inwoners tuinen en de openbare ruimte te vergroenen. Geen, minder en ander steengebruik in het openbaar en particulier groen.

Waarom Operatie Steenbreek?

Het klimaat verandert. Er zijn meer heftige regenbuien, lange periodes van droogte en steeds hogere temperaturen. We moeten ons daarop aanpassen en dat noemen we ‘adaptatie’ . Groen is een ideaal hulpmiddel.

 

Aanpassen aan water, droogte en hitte

Heftige regenbuien zorgen al regelmatig voor wateroverlast. Op straat, in huizen en ook het groen heeft eronder te lijden. Wanneer water lang blijft staan gaan planten en bomen rotten. Op steeds meer plaatsen kan de riolering de hoeveelheid water die in korte tijd valt niet aan.

Ook droogte zorgt voor de nodige problemen. Door vochttekort sterven planten en bomen, in houten funderingen komt paalrot en de bodem daalt.

Hittestress is een steeds meer voorkomend effect van de klimaatverandering. Met name in steden kan de temperatuur fors oplopen. Dat zorgt ervoor dat de gezondheid van kwetsbare mensen gevaar loopt.

Van risico naar kans!

Met een groene tuin past u zich aan de klimaatverandering aan. Een groene tuin:

  • Zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan
  • Houdt water vast als reserve voor drogere perioden
  • Werkt verkoelend
  • Zuivert de lucht van fijnstof en geeft zuurstof
  • Vergroot leefgebied van dieren

Een groene tuin is goed voor ieders gezondheid en gemoedstoestand:

  • Vermindert stress en zet aan tot bewegen
  • Zorgt voor waardevermeerdering van het huis
  • Is gewoon mooi om naar te kijken!

Begin dus klein: haal een tegel eruit en doe een plant erin.