Waarom nieuw speelgoed kopen, als er al veel speelgoed beschikbaar is? Vanaf 12 oktober kun je gratis speelgoed lenen bij de Speelgoedbank. Zo krijgt het speelgoed een tweede leven.

Gi-Ga-Groene Maand

Van 5 oktober tot 16 oktober is het de Kinderboekenweek. Deze editie gaat over de groen. In die week zijn er verschillende activiteiten gepland.

Zo wordt er op woensdag 12 oktober, om 14:30 bij Bibliotheek AanZet in wijk Carnisselande een Speelgoedbank geopend. Dit is een bank waarbij kinderen speelgoed kunnen lenen. Op deze manier wordt er geen speelgoed weggegooid, maar krijgt het een tweede leven. Het idee van de Speelgoedbank kwam van de jeugd. Zij zagen dat veel speelgoed werd weggegooid, terwijl er niks aan ze mankeerde. Samen met de Bieb AanZet, Opnieuw & Co en de gemeente Barendrecht gingen ze in gesprek om de mogelijkheden te verkennen. Op 12 oktober is het dan zover. De Speelgoedbank wordt dan officieel geopend. Bij de opening is Kinderburgemeester Demi Kroonen aanwezig.

3 weken gratis speelgoed lenen

Vanaf de opening mag je 3 weken lang gratis speelgoed lenen. In de bieb vind je een kast vol met allerlei speelgoed die je een week mee mag nemen. Je brengt het vervolgens terug of geeft het door aan iemand anders. Je hoeft hiervoor geen lid te worden bij de bieb. Tweedehandswinkel Opnieuw & Co vult de kast met speelgoed.

De Speelgoedbank in Barendrecht gaat in eerste instantie 3 weken proefdraaien. Daarna wordt er gekeken of het een succes was. In dat geval wordt er gekeken of en waar de Speelgoedbank verder zal gaan. 

Het Kids Repair Café

Met een Speelgoedbank zorgen we ervoor dat mensen minder snel hun spellen weggooien. Zo voorkom je onnodig afval. Maar er is nog een manier om speelgoed minder snel weg te laten gooien. Je hebt namelijk speelgoed dat volledig kapot is, maar ook speelgoed dat kapot, maar maakbaar is. Het Kids Repair Café helpt kinderen graag speelgoed te maken. Bij de Speelgoedbank in de bieb kunnen ze een mooi stuk speelgoed uitzoeken, waar iets aan kapot is. Samen met het Kids Repair Café ga ze aan de slag om het te maken. Zo leert een kind om de volgende keer thuis zelf speelgoed te repareren en belandt er geen speelgoed onnodig in de vuilnisbak.

Het Kids Repair Café kun je op woensdag 12 oktober vanaf 14:45 bezoeken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Kinderboekenweek en wat er dan allemaal te doen is, ga naar de website van Bieb AanZet(externe link).

Terug naar het nieuwsoverzicht