Woningen hebben net als auto’s en elektrische apparaten een energielabel. Dankzij een hoog energielabel kun je een huis sneller verkopen of verhuren. Hoe energiezuiniger het huis, hoe meer de waarde stijgt. Ook wanneer je niet verhuist, heeft een A- of B-label veel voordelen. 

Welke energielabels zijn er?

Het energielabel heeft verschillende klassen. Van A (zeer zuinig, er bestaat zelfs A++++) tot en met G (zeer onzuinig). Een huis dat het label A heeft, is goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming én een duurzame installatie zoals zonnepanelen.  

Wat zijn de voordelen van een groen(er) energielabel?

  • Jouw woning is meer waard en daardoor kun je hem sneller verkopen of verhuren.
  • Je hebt geen hoge energierekening meer.
  • Je woont comfortabeler doordat je in de winter minder hoeft te stoken. Daarnaast is het in de zomer juist minder warm als je koelte binnenhoudt.
  • Minder tocht en schimmel (let wel op ventilatie).
  • Het is goed voor het klimaat als je minder aardgas gebruikt!

Welke stappen kun je zetten naar een B- of A-label woning?

Stap 1: isoleer en ventileer

Begin met het isoleren van jouw huis. Plaats dubbelglas of zelfs HR++-glas. Isoleer de vloeren, het dak en de spouwmuren. Daar gaat veel warmte verloren. En vergeet de ventilatie niet. Een goed geïsoleerde woning heeft ook goede ventilatie nodig

Bezoek de pagina 'Check je isolatie' en 'Blijf ventileren' voor meer informatie. 

Stap 2: vloerverwarming

Is je huis voor 1980 gebouwd? Grote kans dat je vloer dan nog niet geïsoleerd is. Door vloerisolatie aan te brengen, kun je flink besparen op je energierekening. Gemiddeld gaat 10 - 15% van de warmte via de vloer verloren. De besparing kan dan ook oplopen tot minstens €300,- per jaar! En vloerisolatie is ook van belang in combinatie met vloerverwarming

Stap 3: Vervang HR-ketel voor zonneboiler of warmtepomp

Vervang jouw HR-ketel deels of helemaal. Met een hybride warmtepomp behoudt je de HR-ketel, maar bespaar je toch 80% gas per jaar. Met een volledige warmtepomp kan je helemaal van het aardgas af. Kijk of je isolatie van de woning daarvoor geschikt is, via www.hoegasvrijbenjij.nl(externe link). Je kan de (hybride) warmtepomp aanvullen met een zonneboiler. Die verwarmt via zonnecollectoren op jouw dak het tapwater. Dat je gebruikt om bijvoorbeeld te douchen.

Kom je in aanmerking voor een warmtepomp? Doe de kleine check op de pagina 'Stappen stroomschema 'Kan ik een warmtepomp installeren?''.

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen

De zon is een oneindige, gratis energiebron. Waarom daar geen gebruik van maken? Bezoek de pagina 'Plaats zonnepanelen' voor meer informatie.

Hulp van anderen

Het is best lastig bovenstaande allemaal zelf te regelen. Daarom kun je de hulp van andere partijen inschakelen. 

De Energiecoach: Een Energiecoach heeft kennis van duurzaam wonen die je graag helpt met het besparen van geld en energie. De coach geeft daarnaast tips om snel en goedkoop energie te besparen.

De WoonWijzerWinkel: De WoonWijzerWinkel is het onafhankelijke energieloket voor Barendrechters, Albrandswaarders en Ridderkerkers. De winkel heeft regelmatig gezamenlijke inkoopacties, voor isolatiemaatregelen, zonnepalen en warmtepompen. Tevens kunnen ze inwoners advies geven over onder andere energiebesparing.