Adviesbureau Oliver Wyman heeft de Green Transition Index ontwikkeld om landen te helpen hun vooruitgang in het streven naar duurzaamheid en emissievermindering te benchmarken. Benchmarking is een manier om prestaties met elkaar te vergelijken en zo van elkaar te leren. 

Green Transition Index

De index beoordeelt de milieuprestaties van deze landen in categorieën als algemene economie, natuur, productie, nutsvoorzieningen, afval, gebouwen en vervoer. Het doel is dat landen die het goed doen, hun tips delen met andere landen. Op deze manier kan de rest van de wereld aanhaken.

Nederland op nummer één

Nederland voert de algemene ranglijst aan, op de voet gevolgd door Denemarken en Estland. De 3 hekkensluiters zijn Litouwen, Bulgarije en Cyprus. Nederland scoort hoog in de 3 transitietechnologieën: waterstofprojecten die zorgen dat de energietransitie mogelijk is, batterijopslag, en projecten voor koolstofafvang en -opslag (CCS). Op het gebied van afval scoort Nederland het hoogst met zijn recyclinginspanningen en staat het op de 5e plaats wat betreft afvalstortplaatsen per hoofd van de bevolking.

Succesvolle overheidsmaatregelen

Diverse maatregelen vanuit de overheid stonden als basis voor deze koploperspositie. De Nederlandse regering heeft bijvoorbeeld als doel gesteld om in 2050 een 100% circulaire economie zijn. En in 2030 wilt het een vermindering van het grondstoffenverbruik met 50% bereiken.

Ruimte voor verbetering

Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Nederland staat bijvoorbeeld in de laatste 6 wat betreft openbaar vervoer en de emissies die daarbij vrijkomen. Nederland staat op de 4e plaats als het gaat om hernieuwbare energiebronnen in de verwarming van woonruimten en water. Dat heeft te maken met de afhankelijkheid van gas als verwarmingsbrandstof.

Meer informatie

Wil je het rapport lezen en informatie over Nederland en andere landen opzoeken? Lees het rapport op de website van Oliver Wyman (Engels).

Terug naar het nieuwsoverzicht