Het klimaat verandert. Hevige regenbuien, langere periodes van droogte en hitte. Het zal u niet ontgaan zijn. We ondervinden steeds vaker overlast van het veranderende klimaat. Denk aan slecht kunnen slapen vanwege de warmte, wateroverlast op straat of in huis of bodemverzakking door droogte. Willen we hier in het lager gedeelte van Nederland bijvoorbeeld droge voeten houden in de toekomst, dan moeten wij ons nu aanpassen. Dit betekent investeren. En dit geldt ook voor perioden van droogte en extreme warmte. Het mag niet te warm worden.

Hieronder veelgestelde vragen met antwoorden over de klimaatverandering:

Op welke manier heeft ons energieverbruik invloed op het klimaat?

Wij, mensen, leven op aarde en verbruiken veel energie. Om te reizen, om onze huizen te verwarmen, om producten te maken die ons leven aangenaam maken, enzovoorts. Het gaat om energie in de vorm van stroom en die komt meestal uit het stopcontact. Het opwekken van die stroom veroorzaakt een enorme uitstoot van broeikasgassen. Dit is slecht nieuws voor de natuur om ons heen en voor onze eigen gezondheid en welzijn.

Hoe heeft de uitstoot van broeikasgassen invloed op het klimaat?

U heeft vast al eens gehoord van CO2. Het is een van de broeikasgassen die zorgt voor een snelle opwarming van de aarde. Zijn er voldoende bossen met bomen en planten? Dan wordt in die bossen de CO2 uit de lucht gehaald en gefilterd. Helaas worden veel bossen razend snel kleiner door bomenkap. Het is belangrijk dat we niet alle bomen en planten kappen voor wegen, huizen en stoepen en parkeerplaatsen. Het verdwijnen van de natuur om ons heen zorgt er namelijk voor dat de CO2 in de lucht blijft hangen. Daardoor verandert het weer. Ons nieuwe klimaat laat dit zien: zulke natte winters en droge zomers zoals we die we nu kennen, hadden we veertig jaar geleden niet.

Hoe versterkt bomenkap de opwarming?

Bossen en water hebben elkaar nodig. De bomen in de bossen groeien door het water (de regen) en de regen kan langzaam verdampen of de grond inzakken. Nu onze bossen flink kleiner zijn geworden door de aanleg van huizen, wegen en stoepen, kan het water niet meer weer weglopen in de grond. Een fikse regenbui zorgt al gauw voor wateroverlast.
Bovendien, in steden waar niet genoeg bomen zijn, verdampt het regen water niet meer. En dat is wel nodig voor verkoeling wanneer het heet is, zoals in de zomers. De warmte blijft hangen. Sterker nog, tegels en asfaltwegen nemen de warmte op en geven de warmte af tijdens de nacht. De warmte wordt hitte.

Wat noemen ze de negatieve spiraal?

Je slaapt minder goed tijdens warme nachten. Dit is niet goed voor je gezondheid. Er sterven ook meer mensen tijdens hittegolven dan gewoonlijk. (bron TNO). Gebruik je een airconditioning om af te koelen? Heel begrijpelijk, maar je verbruikt dan ook veel meer stroom wat tot uitstoot van CO2 leidt. En we hadden al gezien dat dit leidt tot ander weer, een ander klimaat. Zo belanden we in een negatieve spiraal die hittestress heet.

Hoe komen we uit de negatieve spiraal?

Om de negatieve gevolgen van ons nieuwe klimaat op onze gezondheid en welzijn te verminderen, moeten we de natuur meer de ruimte geven. Onze leefomgeving vraagt om meer groen en minder stenen voor stoepen en asfalt voor wegen. En dat is iets wat ons allemaal aangaat, ook jou! Of je nu groot of klein bent, jong of oud… Jij kunt hier wat aan doen. Maak jij een nieuwe keuze?

Wat kun je zelf doen?

Er zijn huizen en kantoren met groene daken nodig liefst ook met een apart afvoersysteem  voor regenwater en rioolwater. En denk aan onze tuinen. Bij elkaar hebben die in heel Nederland een oppervlakte van 44.000 voetbalvelden. Potentieel een fantastisch natuurgebied. Dan hebben we de daken en balkons daar nog niet eens bij opgeteld.
Dus ook al begin je met een klein project, door je tuin, balkon of dak te vergroenen kunnen wij daar samen verandering in brengen! Zo creëren we met zijn allen weer een positieve spiraal.