Niet alle stroom is echt groen. Daarom raden we je aan om goed te letten op welk product je koopt. Met de Groene stroom checker controleer je of de energie die je afneemt ook echt groen is. 

Check mijn stroom

Wat is groene stroom?

Veel van onze stroom (In Nederland nog zo’n 70%) is grijze stroom. Deze wordt opgewekt door aardgas of steenkool te verbanden. We noemen dit soort bronnen ook wel fossiele brandstoffen. Door de verbranding komt CO2 vrij. Dit is schadelijk voor het milieu.

Groene stroom (30% van de opgewekte stroom in Nederland) is anders. Groene stroom komt uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Bij de opwekking uit deze bronnen worden geen fossiele brandstoffen verbrand. Daarom draagt de opwekking ook niet bij aan de opwarming van de aarde. 

Hoe weet je dat jouw stroom echt groen is?

Alleen stroom die uit duurzame bronnen in Nederland komen, zijn écht groen. We weten dan zeker dat de stroom bijdraagt aan de groei van duurzame energie in Nederland. Doordat de vraag naar echt Nederlands groene stroom groeit, komen er in Nederland ook windmolens of zonnepanelen bij. Op deze manier hoeven we minder gebruik te maken van kolen of gas.

Meer informatie

Meer weten over groene stroom? Check dan de website van HIER. Onderaan vind je de veelgestelde vragen. 

Terug naar het nieuwsoverzicht