Nederlandse huishoudens besteedden vorig jaar 8,1 miljard euro aan het verduurzamen van hun woning. In 2020 zijn er maar liefst zestien miljoen duurzame aanpassingen aan woningen gedaan. Het grootste deel is besteed aan isolatie en verwarming.

 

(bron: Huishoudens investeren acht miljard euro in verduurzaming woning - Stadszaken.nl)

Dit blijkt uit het onderzoek Duurzaam Wonen, uitgevoerd door Multiscope. Er zijn in 2020 ongeveer zestien miljoen duurzame aanpassingen uitgevoerd, wat neerkomt op vier aanpassingen per woning. Van de circa 8,1 miljard euro die daarvoor werd geïnvesteerd, is het grootste deel gebruikt voor isolatie (46 procent) en verwarming (45 procent). De uitgaven voor energiezuinige verlichting, waterbesparing en ventilatie bedragen respectievelijk zes procent, twee procent en één procent.

Bouwmarkten en (web)winkels profiteren mee

Huiseigenaren die zelf aan de slag gingen wisten massaal de weg te vinden naar bouwmarkten en (web)winkels. Voor alle zelf uitgevoerde aanpassingen, deed 37 procent van de huishoudens aankopen bij de bouwmarkt. Twaalf procent kocht bij (web)winkels voor huishoudelijke artikelen en speciaalzaken. Negen procent van de aankopen deden huishoudens bij winkels gericht op woninginrichting. Voor de rest ging een klein deel van de aankopen via een aannemer, installateur, onderhoudsbedrijf, groothandel of energie-/nutsbedrijf.

Wooncomfort en lagere maandlasten zijn belangrijkste redenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun woning verduurzamen. Zo verduurzaamde 27 procent van de huishoudens hun woning vanwege het wooncomfort.

Door je huis te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden en heb je minder last van luchtstromen. Op nummer twee staat het besparen op de maandlasten, met 26 procent. Zo’n vier procent geeft aan dat milieuwinst de reden is voor de verduurzaming.

 

Nieuwsoverzicht