Energie en dus geld besparen kan op veel manieren. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan jouw huis. Energiebesparing bestaat vaak uit een verzameling van maatregelen die je kunt nemen. Goed uitgevoerde maatregelen zorgen voor meerwaarde van je huis, verhogen het comfort en zorgen voor een lagere energierekening. Voor een aantal van de initiatieven kun je subsidie of een lening krijgen. En er is een regeling voor de kleine besparingen. 

Subsidies: Kom je in aanmerking ?

Subsidieregelingen hebben altijd voorwaarden en meestal een bepaalde looptijd waarbinnen je een aanvraag kunt indienen. De website Verbeterjehuis heeft een overzichtelijke subsidiewijzer. Check deze eerst.

Check Energiesubsidiewijzer

1. ISDE subsidie

Wanneer je twee energiebesparende maatregelen neemt, kan je in aanmerking komen voor de landelijke ISDE subsidie. Met deze subsidie kan je wel tot 40% van je investering in isolatiemaatregelen, maar ook in een warmtepomp of zonneboiler terugkrijgen. Check eerst of je in aanmerking komt en vraag aan: 

 Check bij Simpelsubsidie Aanvragen   

2. SEEH voor VvE

Deze subsidie is bestemd voor energieadvies, procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en de energiebesparende maatregelen aan het gebouw van de Verenigingen van Eigenaren (VvE).

Deze subsidie is bestemd voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie.

Aanvragen VvE  

Leningen: Kom je in aanmerking?

1.Stimuleringslening Duurzaamheid Ridderkerk

Denk je aan het verduurzamen van je huis, maar schrikken de kosten je af? De gemeente Ridderkerk heeft een zeer voordelige een lening voor woningeigenaren, VvE’s  en maatschappelijk vastgoed. Je mag namelijk 100% van de lening mag uitgeven aan zonnepanelen, en dat tegen een vaste rente van slechts 1%. Klik op de buttons om de voorwaarden te lezen en de lening aan te vragen.

  Aanvragen particulier Aanvragen VvE

  2.Energiebesparingslening

  De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is ook een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. 

  • leenbedrag is minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-;
  • tegen een vaste lage rente;
  • voor onder andere dakisolatie, energiemonitor, hoogrendementsketel, maatwerkadvies en zonnepanelen;
  • uit het Nationaal Energiebespaarfonds met financiële bijdragen van de Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd. 

  Via onderstaande knoppen kunt u een lening aanvragen als particulier of als VvE.

  Particulier   VvE

  3. Energiebesparingslening

  De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is ook een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. 

  • leenbedrag is minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-;
  • tegen een vaste lage rente;
  • voor onder andere dakisolatie, energiemonitor, hoogrendementsketel, maatwerkadvies en zonnepanelen;
  • uit het Nationaal Energiebespaarfonds met financiële bijdragen van de Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd. 

  Via onderstaande knoppen kunt u een lening aanvragen als particulier of als VvE.

  Huiseigenaar   VvE

  4. Energiebesparingsbudget – hypotheek

  Voor huiseigenaren. Hypotheek afsluiten of wil je je hypotheek verhogen? En wil jij jouw woning verduurzamen, maar weet je nog niet hoe? Dan is het Energiebespaarbudget iets voor jou!

  Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning.

  Belangrijkste voorwaarden:

  • Je hoeft bij het afsluiten van de hypotheek nog niet te beslissen welke maatregelen je wil nemen
  • De energiebesparende maatregelen hoeven niet in een taxatierapport opgenomen te worden.
  • Je mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren
  • Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort
  • Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op je hypotheek.
  • LET OP: Nog niet alle hypotheekverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget aan

  Huiseigenaar

  5. Duurzame Monumenten leningen

  Voor huiseigenaren en VVE’s.

  Als u gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument.

  Wat houdt de Duurzame Monumenten-Lening in?
  • De Duurzame Monumenten-Lening is een lening die op annuïtaire wijze wordt afgelost.
  • U leent tegen een lage rente.
  • De rentevaste periode is 10 jaar.
  • De Duurzame Monumenten-Lening heeft een maximale looptijd van 30 jaar.
  • De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen in of aan de woning of appartement. De lening voor een eigenaar-bewoner bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro.

  Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van het Restauratiefonds

  6.Verzilverlening gemeente Ridderkerk 

  Deze Verzilverlening is uitsluitend van toepassing op lening aanvragen van Ridderkerkse eigenaar-bewoners die het vermogen dat vast zit in de woning willen verzilveren t.b.v. de door gemeente vastgestelde maatregelen. De minimale leeftijd is 10 jaar voor het bereiken van de wettelijke AOW-leeftijd en kent geen maximum leeftijd. Indien er 2 aanvragers zijn geldt dit voor beide.

  Tot de maatregelen worden gerekend duurzaamheidsaanpassingen, bouwkundige aanpassingen, domotica aanpassingen en saneren van toegepaste asbesthoudende materialen in of aan de woning.

  Doel van de lening is verduurzaming van de particuliere woningvoorraad. Daardoor het beperken van de energievraag dan wel vermindering van CO2 uitstoot. En het verhogen van het aantal duurzame energiebronnen. Onze levensstandaard is gebaseerd op een ruime beschikbaarheid van energie. Nu is die nog vooral fossiel, straks vooral duurzaam.

  Vraag aan

  Overige regelingen

  Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW)

  Jouw gemeente biedt huurders en woningeigenaren de mogelijkheid kleine energiemaatregelen uit te voeren in jouw woning. Dit doet de gemeente met een zogenaamde RREW uitkering van de Rijksoverheid. Met dit budget kan jouw gemeente eenvoudige energiebesparende maatregelen vergoeden voor huurders en woningeigenaren. Het gaat om maatregelen die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren in je woning, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie of het gebruik van ledlampen. Ook het energiezuinig laten afstellen van je verwarmingssysteem of ventilatiesysteem en een advies over energiebesparing in jouw woning behoort tot de mogelijkheden. Per woning is maximaal €100 beschikbaar. De energiezuinige producten kun je los, maar ook per box bestellen. Lees meer hierover bij:

  WoonWijzerbox  Energiebox

  Bent u ondernemer? 

  Bekijk dan uw mogelijkheden op de website van uw gemeente:

  Barendrecht  Albrandswaard  Ridderkerk