Met goed weer willen mensen natuurlijk buiten barbecueën. Daar is niks mis mee. Maar zorg wél dat er zo weinig mogelijk rook vrijkomt. Want rook bevat fijnstof en zorgt al snel voor geuroverlast in de buurt.

Ook brengt het rook allerlei schadelijke stoffen met zich mee. Redenen genoeg om op een gezonde en milieuvriendelijke manier te barbecueën deze zomer. 

Toch barbecueën of de vuurkorf of terrashaard aansteken?

Hieronder staan een paar tips die je makkelijk kunt toepassen.

  1. Gebruik kokosbriketten of gezuiverde houtskool. Zowel kokosbriketten als gezuiverde houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten
    en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen).
  2. Gebruik eco-aanmaakblokjes. Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of gezuiverde houtskool voor een maximaal resultaat zónder onnodige rookvorming.
  3. Steek de barbecue minstens 1 uur van tevoren aan. Een barbecue heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Steek hem minstens één uur van tevoren aan. Pas als de vlammen zijn gedoofd en alle briketten of houtskool grijs van kleur zijn, kan het vlees op het rooster.
  4. Vang vet en marinade op. Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt.
    Dit zorgt alleen maar voor extra rookontwikkeling en schadelijke PAK’s (koolwaterstoffen) op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.
  5. Doof de barbecue rustig uit. Klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan staan. Verwijder het grillrooster, sluit de ventilatiegaten en plaats - indien beschikbaar - de deksel op de barbecue. Het vuur dooft vanzelf.
  6. Houd rekening met de windrichting. Zorg dat je niet in de rook zit. Voorkom ook dat jouw buren hinder ondervinden. Plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.

Wat kun je nog meer doen om veilig en verantwoord hout te stoken in de zomer? Ga naar de pagina Barbecueën in de zomer.

Terug naar het nieuwsoverzicht