Krystel werkt bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Ze houdt zich bezig met de communicatie en marketing. De WoonWijzerWinkel is een plek waar je als inwoner of ondernemer naartoe kan gaan met al je vragen over duurzamer bouwen en wonen. Een team van 17 mensen staat hier iedere doordeweekse dag klaar om je te helpen. Wij vroegen Krystel het hemd van het lijf over wat de WoonWijzerWinkel nu precies doet en welke vragen zij dagelijks krijgen van hun klanten.

Krystel in de showroom van de WoonWijzerWinkel.

Iedereen kan naar de winkel komen en dat gebeurt ook!

We komen binnen in een grote, lichte, mooi ingerichte loods aan de Directiekade 8 in Rotterdam. Er staan zonnepanelen, isolatiemateriaal, ledlampen, duurzame verf en veel andere duurzame producten. Krystel verwelkomt ons en we nemen plaats op een bank midden in de ruimte.

Krystel: “We zien mensen binnenkomen met allerlei verschillende wensen en vragen over duurzaam bouwen en wonen. Sommige mensen staan nog helemaal aan het begin. Ze zoeken dan tips en informatie over waar te beginnen met het duurzamer wonen. Anderen hebben al volledig uitgezocht wat ze kunnen doen in hun huis en in hun situatie. Zij willen graag bevestigd zien dat wat ze doen het juiste is.”

Rondkijken in de webshop, uitproberen in de winkel

“We hebben ook een webshop(externe link). De webshop wordt goed bezocht, zeker tijdens de corona pandemie.

Maar nu de winkel weer gewoon open kan zijn, raad ik ook zeker aan om hier eens een kijkje te komen nemen. Je kan beter zien, voelen of uitproberen hoe een product werkt. De winkel is daarnaast prettig, omdat het verschillende opstellingen laat zien. Hierdoor zie je bijvoorbeeld precies welke typen zonnepanelen er zijn. Hebben mensen al zonnepanelen, dan zijn ze vaak geïnteresseerd in wat er allemaal nog meer mogelijk is.Zoals het aansluiten van een accu op je panelen. Ook dit laten we zien in onze winkel. Daarnaast staan onze medewerkers altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van adviezen”.

Ook aan klanten zonder internet die niet naar de winkel kunnen komen, is gedacht. Krystel: “Per telefoon helpen we hen met het plaatsen van hun (online) bestelling. Zo kan iedereen gebruik maken van onze diensten.”

In de WoonWijzerWinkel kun je je laten adviseren over allerlei duurzame producten voor je woning. Zoals deze accu's die je kunt aansluiten op zonnepanelen.

Quick wins

“Natuurlijk zijn er voor bepaalde producten een investering nodig. Zoals bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een warmtepomp. In de winkel en in de webshop bieden we ook quick wins aan. Dat zijn producten die iedereen makkelijk kan gebruiken om duurzamer te wonen. Denk daarbij aan led lampen, tochtstrippen op de brievenbus of bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen. Deze producten zijn voor vrijwel iedere portemonnee betaalbaar. En, vergeet niet dat een duurzame investering zich uiteindelijk altijd weer terugverdient.”

Ik heb ook 80- en 90-jarigen aan de telefoon die een warmtepomp willen aanschaffen en andere investeringen doen om hun huis te verduurzamen. Prachtig vind ik dat.

Van starters tot senioren

Krystel vertelt dat mensen van alle leeftijdscategorieën de winkel bezoeken: van starters tot senioren. Over die laatste groep zegt Krystel: “Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ook deze mensen zijn weldegelijk bezig met de toekomst, met de volgende generatie. Dat vinden zij belangrijk. En dat vind ik heel knap. Ze hebben bijvoorbeeld interesse in een warmtepomp. Best bijzonder als je 80 of zelfs 90 jaar oud bent. De terugverdientijd van een warmtepomp is namelijk best lang.”

De mogelijkheden om je huis te verduurzamen zijn eindeloos

“Je hoeft nooit klaar te zijn met het duurzamer wonen. De ontwikkelingen van (nieuwe) producten gaat in rap tempo en er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Het verduurzamen van je huis kan daardoor best wat uitzoekwerk met zich meebrengen. Waar begin je en van welke subsidie(s) kan je bijvoorbeeld gebruik maken? Het kan lastig zijn om dit als huiseigenaar (of organisatie) helder te krijgen. Er zijn veel aanbieders op de markt. Zoek zelf maar eens op ‘zonnepanelen’ online, duizenden partijen bieden zich aan. En hoe beslis je welke partij de juiste  is voor jou? De medewerkers van de WoonWijzerWinkel helpen je hierin graag op weg.  Zij geven adviezen en werken samen met betrouwbare aanbieders.”

Ga jij binnenkort ook een kijkje nemen in de WoonWijzerWinkel(externe link)?