Samen worden we steeds duurzamer. Verspil niet te veel warm water of laat je vloer isoleren. Besparen doe je op jouw manier. Benieuwd wat jij kan doen voor het klimaat? Sommige klein, andere groter. “Is dat dan niet een druppel op een gloeiende plaat?” denk je misschien? Als iedereen dat zou denken, misschien wel. 

   

  Tip 1

  Denk je na over zonnepanelen? Kijk dan eerst eens of alle apparaten in huis energiezuinig zijn. Denk aan je vaatwasser, koelkast, televisie en lampen die veel energie verbruiken. Oudere, energievretende apparaten vervangen voor energiezuinige varianten, betekent vaak dat je al één of twee zonnepanelen minder hoeft te kopen om je verbruik te dekken!

  Tip 2

  Wist je dat je met een zuinige rijstijl tot 10% brandstof kunt besparen? Een gemiddelde automobilist rijdt 11.600 kilometer per jaar. Door zuinig te rijden kun je per jaar zo’n €140,- besparen. Maak je per jaar meer kilometers dan gemiddeld? Bij bijvoorbeeld 17.400 kilometer per jaar loopt het bedrag al op tot ruim €200,-. Pomp je banden elke 2 maanden op, schakel tijdens het rijden zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling en rij zoveel mogelijk met een constante snelheid. Met deze tips verbruik je minder brandstof. Bovendien ben je met een zuinige rijstijl minder geld kwijt aan onderhoud, want auto-onderdelen slijten minder.

  Tip 3

  Een zonneboiler werkt samen met je hr-ketel of warmtepomp. De zonneboiler zorgt op zonnige dagen voor warm water met zonne-energie. Daarbij komt dus geen CO2 vrij. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water voor in de badkamer en keuken. Als er in de winter minder zonlicht is, zorgt je hr-ketel of warmtepomp voor warm water. Dit gaat automatisch; je hebt er geen omkijken naar. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Kijk voor meer info over de subsidie op de website van de WoonWijzerwinkel.

  Tip 4

  Bespaar op je energierekening door zelf stroom op te wekken. Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk én betaalbaar. De afgelopen 5 jaar zijn ze zo'n 25% goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren. En wist je dat zonnepanelen ook bij bewolkt weer en in de winter stroom opwekken? Daarnaast ontwikkelt de techniek zich steeds verder, waardoor de winst toeneemt.

  Tip 5

  Per jaar verbruikt een huishouden in Nederland gemiddeld 2.765 kWh aan stroom. Dat komt neer op zo’n €620,- (prijspeil 2020).  Ongeveer 14% van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan, kun je veel op je energierekening besparen. Maak bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of wasmachine bewuste keuzes. Kies voor energiezuinige apparaten. Op het energielabel staat hoe zuinig een apparaat is . A+++ is het meest zuinig in gebruik.  En vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen.

  Tip 6

  Heb jij een (nieuwbouw) huis met een gesloten mechanische ventilatiesysteem en is de ventilatiebox aan vervanging toe? Kijk op de verpakking en vervang de box voor eentje die werkt op gelijkstroom en CO2-gestuurd is. Een ventilatiebox die werkt op gelijkstroom zorgt voor een lager stroomverbruik. CO2 sturing zorgt ervoor dat de ventilatiebox alleen afzuigt wanneer het nodig is, in plaats van heel de dag. Zo is er minder warmteverlies.

  Tip 7

  Komt de installateur langs voor een jaarlijkse check van je cv-ketel? Vraag hem dan op welke temperatuur deze staat afgesteld. De aanvoertemperatuur kan eventueel omlaag gezet worden. Je hebt dan meteen een test of je je woning ook warm krijgt met een wat lagere temperatuur.

  Tip 8

  De beste vorm van energie besparen is geen energie verbruiken. Dat is logisch. Je huis beter isoleren kan daarbij heel goed helpen. Want er verdwijnt veel warmte via het dak, de vloer en de gevel. In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken. Een goed geïsoleerde zolder bespaart bijvoorbeeld tot 1000 m3 aardgas per jaar. Ook kleinschalige maatregelen zoals radiatorfolie, brievenbusborstels en tochtstrips maken een groot verschil. De WoonWijzerWinkel heeft een voordelige inkoopactie Isolatie en je kunt gebruikmaken van subsidie.

  Tip 9

  Wist je dat je energie kunt besparen door je huis slim in te richten? Zet bijvoorbeeld de koelkast 10 centimeter van de muur. Anders kan de warmte niet goed weg en warmt de achterkant van de koelkast te veel op.  Met als gevolg dat de koelkast minder goed koelt. Denk ook goed na waar je je gordijnen neerhangt of meubels plaatst. Zorg dat gordijnen niet voor de verwarming hangen en plaats er ook geen bank tegenaan. De warmte kan anders de woonkamer niet in.

  Tip 10

  Heb jij al een brievenbusborstel? Een brievenbus zorgt vaak voor kou en tocht. Een brievenbusborstel biedt uitkomst. Minder tocht in je hal en de warmte blijft binnen. De borstel houdt tocht tegen als er bijvoorbeeld een krant in de brievenbus blijft hangen.

  Tip 11

  Radiatorfolie is een simpele, goedkope manier om ervoor te zorgen dat er minder warmte ontsnapt via de muur of het raam. Je kunt het eenvoudig zelf opplakken op de muur achter de radiator. Het houdt de warmte in huis vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Het kost in aanschaf eenmalig ongeveer 20 euro en je bespaart er zo’n 30 euro per jaar mee.

  Tip 12

  Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1.400 m3 gas per jaar voor de verwarming, dat is ongeveer 1100 euro! Is jouw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe? Kies dan voor een energiezuinig en duurzaam exemplaar.; eentje die niet werkt op aardgas. Denk ook eens aan de aanschaf van een slimme thermostaat, dan stook je heel zuinig. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kun je er een zonneboiler of hybride warmtepomp bij nemen. En tot slot, nog duurzamer is gasloos verwarmen, met een volledig elektrische warmtepomp.

  Tip 13

  Loop eens een tweedehandswinkel of kringloopwinkel binnen. Je vindt er vaak de mooiste dingen! Een bijzonder kastje, leuk jurkje of een mooi servies. Tweedehands spullen zijn uniek, goedkoper en het is meestal beter voor het milieu. Want meer hergebruik is minder nieuw: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval.

  Tip 14

  Is je huis voor 1980 gebouwd? Grote kans dat je vloer dan nog niet geïsoleerd is. Door vloerisolatie aan te brengen, kun je flink besparen op je energierekening. Gemiddeld gaat bijna 15% van de warmte via de vloer verloren. De besparing kan dan ook oplopen tot ruim €300,- per jaar! En vloerisolatie is ook van belang in combinatie met vloerverwarming.

  Tip 15

  Met de thermostaat kun je veel geld besparen. Wist je dat je door de thermostaat 1 graadje lager te zetten als je thuis bent, zo’n €80,- per jaar bespaart? Wil je nog meer besparen? Zet de thermostaat ’s nachts of als je weg bent op 15 graden. En zet de verwarming uit in ruimtes waar je geen gebruik van maakt niet en sluit de deuren in huis.

  Tip 16

  Wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp en 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Ledlampen kun je in bijna alle soorten, maten en tinten kopen. Ze zijn wel iets duurder dan gloeilampen en halogeenlampen, maar door het lage verbruik en de lange levensduur zijn je kosten na een poosje lager. Vervang alle gloeilampen en hallogeenlampen door ledverlichting. Begin met lampen die vaak aan zijn. Daar is de meeste energie te besparen!

  Tip 17

  Verwarm je huis zonder te verspillen! Het kost niet extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd bijvoorbeeld deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan je gewend bent. Pas je dit soort tips nog niet toe? Dan kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo'n €700,- per jaar besparen! Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al blijft de beste tip dan, om je huis beter te isoleren.

  Tip 18

  Bespaar onder de douche! Een douchebeurt duurt gemiddeld 9 minuten en kost dan 70 liter water. Als je het bad laat vollopen, dan gebruik je bijna twee keer zoveel water. Wil je energie besparen? Stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Doe je dit elke week, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal €15,-).

  Tip 19

  Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je dit jaar gebruikt hebt? In 2020 is de gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden €1.609,-. Zo’n 61% gaat op aan gas en 37% aan stroom. Ongeveer 20% van je jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten voor de netbeheerder. Als je goed inzicht hebt in de kosten, dan is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee!

  Tip 20

  Isolerende raamfolie is een simpele, goedkope manier om ervoor te zorgen dat er minder warmte ontsnapt via het raam. Isolerende raamfolie is plastic folie die je voor je ramen plakt, met een stukje lucht ertussen. Je creëert daardoor een extra isolerende laag. Enkel glas krijgt zo bijna dezelfde kwaliteit als van dubbel glas. En er blijft meer warmte in huis!

  Tip 21

  Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Zorg dat er altijd frisse lucht van buiten naar binnen kan. Zet bijvoorbeeld ramen op een kier. Maar let wel op wanneer je de verwarming hebt aanstaan, dan gaat er veel warmte verloren. Het is dan beter om meerdere keren per dag de ramen 5 tot 10 minuten volledig open te zetten. Als de verwarming uitstaat kun je de ramen natuurlijk de hele dag open laten.

  Tip 22

  Zorg ervoor dat je laptop of desktop geen onnodige energie verbruikt. Moderne computers hebben een speciale stroom besparende functie die alleen met hardware werkt die je op dat moment nodig hebt. Heeft jouw computer deze functie? Dan kun je hiermee het energieverbruik van je computer tot wel 49% verlagen. De energiebesparende functie is meestal niet automatisch geactiveerd. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je computer hoe je deze functie kunt aanzetten.

  Tip 23

  Ga je de keuken verbouwen of wil je een nieuwe kookplaat? Kies dan voor inductie. Een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig. Het is goed alternatief voor je gasfornuis. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas, maar het is veiliger. De kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar je je aan kunt branden. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken.

  Tip 24

  Is je koelkast of vriezer aan vervanging toe? Let bij de aankoop van een nieuw elektronisch apparaat op het energielabel. Want hiermee kun je flink besparen! Op het energielabel staat hoe zuinig een apparaat is. A+++ is het meest zuinig in gebruik. Een koelkast met A+ label lijkt misschien zuinig, maar gebruikt 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes. Ook als je oude koelkast het nog doet, is vervangen bijna altijd een goed idee voor het milieu.

  Tip 25

  Gemiddeld staan we per keer 9 minuten onder de douche. Structureel 5 minuten douchen bespaart een gemiddeld huishouden 15.000 liter warm water per jaar en 60 m3 gas. Dit is samen goed voor 70 euro. Per huishouden lijkt dat misschien niet zoveel. Maar als heel Nederland 5 minuten doucht, zouden we 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas besparen. Dat is 600 miljoen euro! Je kunt al voor een paar euro een douchecoach kopen: een zandloper of digitale douchetimer. Wat ook water bespaart, is de douche uitzetten terwijl je je inzeept.

  Tip 26

  Gebruik jij al een waterbesparende douchekop? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20% op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een waterbesparende douchekop, bespaar je zelfs 60%!

  Tip 27

  Een groen (sedum) dak heeft ontzettend veel voordelen. Zo werkt een groen dak isolerend. In de zomer blijft je woning koel en in de winter warm. In combinatie met zonnepanelen levert het meer winst op. En een groen dak neemt veel regenwater op, wat voor een ontlasting van het riool zorgt. Een sedumdak staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar groen. Bovendien zijn groene daken goed voor vogels, vlinders en bijen. Zeg nou zelf, het is toch veel leuker om op een groen dak in plaats van een zwart dak uit te kijken?

  Tip 28

  Herken je dit: de kraan vol open tijdens het tandenpoetsen of huisgenoten die onder de douche staan tot ze rimpelig zijn? Verander je gewoontes en die van je huisgenoten en bespaar water en geld! Als je de kraan 2 minuten laat lopen, kost dat 10 liter water. Zet de kraan daarom uit tijdens het tandenpoetsen. En probeer niet langer dan een paar minuten te douchen, dat scheelt al enorm. Vind je dat lastig? Gebruik dan een zandloper of gebruik de timer op je telefoon. Of maak gebruik van een ‘water flow regulator’.  Een regulator begrenst een normale kraan tot 6 liter per minuut en een douchekraan tot 7 liter per minuut.

  Tip 29

  Gebruik je elektrische apparaten op de eco-stand. Veel moderne elektrische apparaten hebben zo’n energiezuinige stand. Door deze te gebruiken bespaart het apparaat zo’n 30% energie, terwijl het vrijwel net zo goed werkt als op de normale stand. Die van de wasmachine of vaatwasser ken je misschien al, maar veel meer moderne apparaten hebben een eco-stand, van je föhn tot je televisie. Heeft jouw apparaat geen eco-stand? Grote kans dat je een energie slurpend oud beestje gebruikt. Natuurlijk moeten we niet om de haverklap nieuwe apparaten kopen, maar oudere apparaten verbruiken vaak veel meer energie (en kosten dus meer geld) dan nieuwe. Soms is een oud apparaat recyclen en een nieuwe aanschaffen dus de beste keus.

  Tip 30

  Je huis beter isoleren zorgt ervoor dat je minder energie hoeft te verbruiken. Je houdt de warmte binnen. Je gebruikt tochtstrips- of tochtband om kieren van ramen en deuren te dichten, zodat er geen warmte meer door ontsnapt en je minder hard hoeft te stoken.

  Tip 31

  Het is weer snikheet in Nederland. Grote kans dat je met deze temperaturen droomt van een airco in huis. Maar… een airco verbruikt 15 keer zoveel stroom als een ventilator en bevat koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Ga de no-airco-challenge aan: hoe koel kan jij je huis krijgen met milieuvriendelijke oplossingen zoals zonwering, slim luchten, goede isolatie en een groen dak? De tips op een rijtje:

  • Houdt de gordijnen aan de zonkant van je huis overdag dicht.
  • Zet ’s ochtends als het nog koel is je ramen en deuren open (je deuren alleen als je thuis bent natuurlijk). Als het buiten warmer wordt dan binnen, doe je alles weer dicht.
  • Groen zorgt voor verkoeling. Een groen sedumdak kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis!
  • Goede isolatie houdt de warmte ‘ss winters binnen en ’s zomers buiten.

  Kun je toch echt niet zonder airco? Kies dan in ieder geval voor een vast model. Een mobiele airco verbruikt ook veel stroom maar brengt nauwelijks de temperatuur omlaag.

  Tip 32

  Zorg ervoor dat je laptop of desktop geen onnodige energie verbruikt. Veel computers hebben een speciale stroom besparende functie die alleen met hardware werkt die je op dat moment nodig hebt. Heeft jouw computer deze functie, zet deze dan aan! Dan kun je hiermee het energieverbruik van je computer tot wel 49% verlagen.

  Tip 33

  Is er een apparaat in huis stuk? Kijk dan eens of je het kan repareren in plaats van het weg te gooien en een nieuwe kopen. Lukt het repareren niet? Ga dan naar het repaircafé. De vrijwilligers die daar werken, helpen je graag. 

  Mochten het hen (ook) niet lukken om het apparaat te repareren? Dan is een nieuwe kopen het overwegen waard. En bedenk daarbij dat jouw nieuwe aanschaf zeer waarschijnlijk energiezuiniger is dan het (ver)oude(re) model.

  Tip 34

  Wist je dat veel gerechten zo de oven in kunnen, zonder deze voor te verwarmen? Dat scheelt energie. De bereidingstijd kan hierdoor wel iets afwijken. Houd je eten dus goed in de gaten. Mocht je het overslaan van het voorverwarmen een te grote gok vinden, draai dan de oven 10 minuten eerder uit om het energieverbruik te verminderen.

  Tip 35

  In welke ruimte in huis verbruik je het meeste water? Juist, in de badkamer! Met een paar slimme keuzes kun je enorm veel water besparen. Een warm bad is heerlijk, maar je verbruikt veel meer water dan wanneer je onder de douche stapt. Met 5 minuten douchen verbruik je ongeveer 55 liter water, tegenover 110 liter wanneer je een bad neemt. Wanneer je je douchetijd dan ook nog met één minuut verkort, bespaar je in je eentje al meer dan 2500 liter water per jaar. Ook op je toiletbezoek kun je besparen met een waterbesparend reservoir. Door deze te gebruiken bespaar je de helft van het water.

  Tip 36

  Wist je dat je jouw badkamerritueel heel makkelijk kunt verduurzamen? Dat begint bij je shampoo en douchegel. Tegenwoordig zijn er veel verpakkingsvrije soapbars op de markt waarmee je je plastic flessen kunt vervangen. Wasbare wattenschijfjes zorgen ervoor dat wegwerpvariant tot het verleden behoort. En met een beetje creativiteit maak je die gewoon lekker zelf!

  Tip 37

  Pak eens vaker de fiets. Door vaker de auto te laten staan, voorkom je dat stikstof, koolstof en fijnstof (stoffen die vrijkomen door verbranding van benzine of diesel) in de lucht terecht komen. Daarnaast is fietsen goed voor je gezondheid. Een win-win situatie dus!

  Tip 38

  Steek jij binnenkort de barbecue weer aan? Kies dan voor kokosbriketten. Zoals de naam al verklapt, zijn deze briketten gemaakt van de schil van kokosnoten. Hartstikke duurzaam, want de rest van de kokosnoot wordt gebruikt als voedsel (kokosmelk, olie & water). Wist je dat kokosbriketten langer branden dan gewone briketten? Ze worden heel erg heet, maar produceren geen vlammen. Vanaf nu dus geen verbrande biefstukjes meer. Een groot voordeel is ook dat er veel minder schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het barbecueën. Wel zo fijn!

  Tip 39

  Heb jij al een regenton in je tuin staan? Door regenwater op te vangen, kun je dit later prima gebruiken om het groen in je tuin van water te voorzien. Geen plek voor een ton? Geen probleem. Een teil of emmertje doet ook prima dienst.

  Tip 40

  We vergeten het nog te vaak en daarom herinneren we je er even aan – Draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht. Daarmee bespaar je in 2 minuten tot wel 40 liter water. Super simpel en efficiënt! 

  Tip 41

  Toch nog een paar dagen er tussenuit deze zomer? Trek dan voor vertrek de stekker uit alle apparaten waarbij dat kan. Vergeet ook niet alle lampen uit te doen als je weggaat. Fijne reis!

  Tip 42

  Vanavond de barbecue aan? Ga eens voor een vegetarische barbecue! Vleesproductie is erg belastend voor het milieu. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit een enorm assortiment van vega(n) vleesvervangers. Ook met gegrilde groenten en salades kun je natuurlijk helemaal los gaan. Eet smakelijk!

  Tip 43

  Alle beestjes helpen! Richt deze zomer eens een stukje van je tuin in voor insecten. Denk aan het ophangen van een insectenhotel, het planten van bloemen voor vlinders en bijen of simpelweg een klein hoopje maken van bladeren en takken waar insecten zich onder kunnen verstoppen. Leuk om samen met de kinderen te doen!

  Tip 44

  Groen doet je goed. Kijk eens of je een paar tegels uit je tuin kunt wippen en kunt vervangen voor planten, bloemen of struiken. Dankzij het groen kan regenwater automatisch makkelijker in de aarde opgenomen worden.

  Tip 45

  Heb je een huis of schuur met een plat dak? Dan zou je er een sedumdak van kunnen maken. Een sedumdak bestaat uit vetplantjes die tegen alle soorten weersomstandigheden kunnen. Zo’n groen dak isoleert erg goed én zorgt voor verkoeling. Bovendien ziet het er ook nog eens erg leuk uit.

  Tip 46

  Tegel eruit, plantje erin. Vervang tegels door planten en help de natuur een handje. Een goede vuistregel voor de tuin is: 40% steen en 60% groen. Maar ook met één tegel minder maakt u al een verschil. 
  Leg bijvoorbeeld plantenbakken, een grasmat of groene schutting aan in uw tuin. Hang en zet planten op uw balkon, of maak een geveltuin. 

  Tip 47

  Maak een geveltuin. Dit is eenvoudig zelf te doen door enkele stoeptegels langs uw huis te vervangen door planten. Zo fleurt u gelijk de straat op. 

  Tip 48

  Kies voor waterdoorlatende tegels in uw (gevel)tuin. Uw tuincentrum of hovenier kan u helpen kiezen.

  Tip 49

  Door slimme keuzes te maken op het gebied van voeding, zorg je voor een duurzamere toekomst. Wist je bijvoorbeeld dat je door één keer per week vegetarisch te eten je CO2-uitstoot al met 100 kilo per jaar vermindert? Daarnaast is het slim om alleen groente en fruit van het seizoen te kopen. Hiermee beperk je de milieubelasting. Klaar met eten? Dan is het niet altijd nodig om de vaat voor te spoelen voordat deze de machine ingaat. Schraap de borden af en gooi eventuele restjes in de gft-bak. 

  Nieuwsoverzicht