Een groen (sedum)dak heeft veel voordelen. Zo houdt een groen dak je woning koel in de zomer. En een koel dak zorgt weer voor een meer opwekking uit zonne-energie van zonnepanelen, als je deze er tussen plaatst.

Een groen dak neemt veel regenwater op, dat het riool ontlast en water op straat voorkomt. Een (sedum)dak staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar groen. Sedum vraagt ook weinig onderhoud. Bovendien zijn groene daken goed voor vogels, vlinders en bijen. En zeg nou zelf, het is toch veel leuker om op een groen dak in plaats van een zwart dak uit te kijken?

  • Wist je dat je bij waterschap Hollandse Delta subsidie(externe link) kan aanvragen voor een groen dak? 
  • De gemeente Ridderkerk heeft een subsidieregeling(externe link) Vergroening van particuliere tuinen. Deze subsidie geldt ook voor de aanleg van een groen dak.

  • Wist je dat gemeente Barendrecht en Ridderkerk in december 2020 het Convenant Klimaatadaptief Bouwen hebben ondertekend? Alle nieuwbouw woningen worden volgens een nieuwe norm gebouwd: natuur-inclusief, klimaatbestendig en waterrobuust. Er zal meer groen op, aan en rondom woningen zijn. Regenwater zal (tijdelijk) worden vastgehouden. Ook is er dan meer plaats voor vogels, vlinders en bijen.

Zonnepanelen en groen dak

Wist je dat het combineren van zonnepanelen met een groen dak een goed idee is? Onder andere omdat dit hittestress vermindert en het helpt wateroverlast door klimaatverandering te voorkomen.

Ga naar de pagina 'Hoe zonnepanelen en een groen dak elkaar versterken'.