Logo Onze Toekomst Is Duurzaam

Groen en water

Het klimaat verandert. Hevige regenbuien, langere periodes van droogte en hitte. We ondervinden steeds vaker overlast van het veranderende klimaat. Te warm om goed te kunnen slapen. Bodemverzakkingen door droogte of juist wateroverlast op straat. Willen we hier in het lagere gedeelte van Nederland bijvoorbeeld droge voeten houden in de toekomst, dan moeten wij ons nu aanpassen. 

Dit wil je weten!

  • Vergroenen kan op veel manieren. Maar wat past het best bij jouw portemonnee? Kijk of je in aanmerking komt voor een lening of subsidie.
  • Al eens gedacht aan een groen sedumdak? Dit houdt je woning koel in de zomer. En, hoe koeler het dak hoe beter de energie opbrengst van je zonnepanelen.
  • In Barendrecht en Ridderkerk houdt de bouwsector rekening met het klimaat. Dit geldt voor alle nieuw te bouwen en te renoveren woningen.
  • Een groene omgeving helpt om onze buurt leefbaar te houden. Groen vangt regenwater op en koelt stenen. Dieren zijn ervan afhankelijk.
  • Geveltuinen fleuren de buurt op, vooral in straten met huizen zonder voortuin. Het moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bekijk het stappenplan.

Operatie Steenbreek

Om het nieuwe klimaat het hoofd te bieden, moeten we samenwerken met veel partners en met jou als inwoner. De beweging ‘Operatie Steenbreek’ wil iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen.

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk steunen dit van harte en hebben zich aangesloten bij dit initiatief.

Lees meer over operatie Steenbreek

  • Op 12 oktober is er een online informatieavond over meer biodiversiteit in Ridderkerk. Kom meer te weten over de aanpak en welke planten en dieren er over een aantal jaar weer in de gemeente kunnen tegenkomen.
  • Tel jij in het weekend van 17 en 18 april ook een half uurtje mee in de tuin, op het balkon of een andere groene plek bij jou in de buurt? Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet.
  • Denk mee over de openbare ruimte van de Stationstuinen in Barendrecht. Uw mening kan het verschil maken!