Over een paar dagen beginnen de feestdagen. Een gezellige periode waarin eten en drinken vaak een hoofdrol speelt. Met als resultaat: vaak veel restjes of eten dat in de prullenbak beland. Dat is natuurlijk zonde. Maar dat kan ook anders! 

Door slim om te gaan met inkopen en restjes kun je verspilling voorkomen en geld besparen: win-win! Verspillingsvrij en gastvrij gaan zo bovendien prima samen. Onderstaand wat inspiratie voor de verspillingsvrije feestdagen:

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk hoe veel mensen er mee eten, informeer naar wat zij lekker vinden en of het grote eters zijn. Check vervolgens je voorraad. Maak vervolgens met deze kennis je boodschappenlijstje voordat je inkopen gaat doen.
  2. Ook tijdens het bereiden en koken kun je al letten op het voorkomen van verspilling. Zet bijvoorbeeld kleine porties op tafel bij het gourmetten of van een salade. Aanvullen vanuit de koelkast kan altijd. Blijft er dan iets over dan kun je dit nog invriezen of later opeten uit de koelkast.
  3. Toch nog eten over? Bewaar je restjes slim: in de kelder, koelkast of vriezer. Bewaar bijvoorbeeld restjes op een vaste plek in je koelkast en noteer de datum, zo weet je altijd wat als eerste op moet.
  4. Verwerk je restjes groenten in een nieuw recept zoals een soep. Van bijna alle groenten kun je soepen maken. Bijvoorbeeld een soep van pompoen en kokosmelk, met bijvoorbeeld wortel of tomaat. Of een soep van asperges en broccoli.
  5. En ten slotte: organiseer een derde kerstdag. Nodig je vrienden uit om samen na te genieten van het overgebleven eten of creatieve nieuwe recepten van de restjes.

Voor meer inspiratie over het bewaren van voedselproducten en voor het opmaken van restjes kun je kijken op de pagina Verspillingsvrije week.

Fijne verspillingsvrije dagen!

Terug naar het nieuwsoverzicht