Ook eigenaren van kerken en andere gebedshuizen (moskeeën, synagogen, tempels) krijgen steeds vaker te maken met stijgende energierekeningen. Het is misschien voor de hand liggend om te kijken naar de verduurzamingsmogelijkheden. Maar hoe pak je zo’n verduurzaming aan? De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk organiseerden samen met Het Zakelijk Energieloket, Zet Duurzaam Stappen, Dorp Stad en Land en de Provincie Zuid-Holland een informatieavond.

Stel je hebt een kerk of moskee in beheer en je ziet de energierekening tot wel vier keer hoger worden. Het verlagen van de temperatuur ligt dan misschien wel voor de hand. Maar wat zijn daar de neveneffecten van? Treedt er mechanische schade op als de luchtvochtigheid verandert? En is een lage luchtvochtigheid een voedingsbodem voor schimmel?

Inloopavond

Om deze en andere vragen te beantwoorden, organiseerden de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk een informatieavond op dinsdag 22 november in het gebouw van Protestantse wijkgemeente Carnisse Haven in Barendrecht.

25 eigenaren waren aanwezig. Tijdens deze avond konden de aanwezigen vragen stellen aan de medewerkers van de gemeenten en aan de aanwezige sprekers van Dorp Stad en Land, Provincie Zuid-Holland, het Zakelijk Energieloket en Zet Duurzaam Stappen.

Kerkenvisie 2022-2026

Het idee voor de avond kwam voort uit de gesprekken die hebben plaatsgevonden in het kader van de Kerkenvisie. Een Kerkenvisie is een strategische visie op de toekomst van gebedshuizen en komt tot stand door middel van een dialoog tussen de gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties.

De projectgroep van de Kerkenvisie merkte op dat het thema duurzaamheid erg leeft en wilde door middel van deze avond meer informatie verschaffen over de kansen, regels en financiële mogelijkheden rondom het verduurzamen van gebedshuizen.

Meer informatie

Kon je er die avond niet bij zijn, maar wil je meer informatie over de verduurzaming van jouw gebedshuis? Ga naar de pagina Verduurzaming van kerken voor meer informatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht