Wist je dat we in Nederland bijna 1 miljoen kilo fruit per week van de afvalbak kunnen redden? Dat is een half stuk fruit per persoon per week.

 

Bedenk goed hoeveel fruit je wilt eten en koop precies genoeg. Daarnaast is het belangrijk dat je het op de juiste plek bewaard. Appels en peren zijn de meest milieubewuste fruitkeuzes in Nederland. Zij worden het gehele jaar in Nederland geteeld en hebben een lage milieubelasting.

Tips om fruit te redden van de afvalbak

  • Wist je dat het meeste exotische fruit niet goed tegen kou kan? Je kan het fruit beter buiten de koelkast bewaren. Zo kunnen bananen bijvoorbeeld zwart worden door ze in de koelkast te bewaren.
  • Vries een overschot aan (vers) fruit in. Zo is het fruit langer houdbaar. Bevroren fruit is erg lekker door een smoothie. Een bevroren banaan kan je ook laten ontdooien en dan bijvoorbeeld gebruiken voor een bananenbrood. Lees hieronder recepten voor twee lekkere smoothies en een bananenbrood.

Recepten smoothies

Groene smoothie

Benodigdheden (2 personen)

  • 125 gram mango of ananas
  • 1 appel of 1 peer
  • 1 tot 2 handen vol spinazie
  • 150 ml (plantaardige) yoghurt
  • Optioneel: wat melk of water i.p.v. yoghurt om de smoothie te verdunnen
  • Blender

Bereiding

  1. Voeg de ingrediënten toe in de blender.
  2. Blenden maar!

Rode smoothie

Benodigdheden (2 personen)

  • 1 tot 2 sinaasappels
  • 1 banaan
  • 1 tot 2 handen vol rood fruit (bijvoorbeeld bosbessen, framboos en/of aardbeien)
  • 150 ml (plantaardige) yoghurt
  • Optioneel: wat melk of water i.p.v. yoghurt om de smoothie wat te verdunnen
  • Blender

Bereiding

  1. Voeg de ingrediënten toe in de blender
  2. Blenden maar!

Bananenbrood

Benodigdheden (voor 10 plakken)

  • 3 rijpe bananen
  • 200 gram meel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 eieren
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 1 theelepel honing of agavesiroop
  • Cakeblik
  • Blender of staafmixer
  • 2 kommen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pureer de banaan met de staafmixer of in de blender. Mix de banaan vervolgens met de eieren, melk en honing of agavesiroop.
  3. Meng het meel, de bakpoeder en de kaneel in een losse kom met elkaar.
  4. Mix nu de bananenmix en de droge mix met elkaar in 1 van de kommen. Mix in een paar minuten tot een stevig beslag.
  5. Vet de cakevorm in of beleg met bakpapier. Schep het beslag vervolgens in de cakevorm.
  6. Zet de cakevorm 40 minuten in de oven.
  7. Geniet van je geredde bananen!

Terug naar het overzicht