Ons nieuwe klimaat brengt ons meer regen en meer droogte. Met een groene tuin of groen dak bent u hier beter op voorbereid. Regenwater kan de grond in zakken en in droge tijden gebruikt worden door de planten. En waterbergende of groene daken werken als een betere ‘spons’ voor plotseling teveel regenwater. Bomen en planten zorgen daarnaast ook voor veel meer verkoeling dan een tegelvlakte.

Vergroenen heeft veel voordelen

De voordelen op een rijtje:

  • Er blijft minder water staan na een flinke bui, bijvoorbeeld op achterpaden.
  • Groen geeft verkoeling bij warm weer.
  • Groen is veel beter voor de dieren dan bestrating.
  • Groen zuivert fijnstof uit de lucht en geeft zuurstof af.
  • Groen vermindert stress en zet aan tot bewegen.
  • Groen zorgt voor een waardestijging van uw huis.
  • Groen is gewoon mooi om naar te kijken!

Vergroen uw tuin

Vergroen uw tuin en haal die tegels eruit. Iedere tegel eruit, is al winst! Er zijn vele mogelijkheden en het hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Een groene tuin betekent niet per definitie meer werk. De mate van onderhoud kunt u zelf sturen door de juiste beplanting te kiezen.
De beweging ‘Operatie Steenbreek’ wil iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen.

Leg een geveltuin aan

Een geveltuin is de manier om snel, goedkoop en slim te vergroenen. En groen is goed voor van alles. Groen is gezond, goed voor de bijen, vlinders en vogels. Het verkoelt en zorgt ervoor dat bij zware regenbuien het water beter weg kan. Kortom, heel veel voordelen.
Veel schoolpleinen zijn grotendeels van steen. En veel schoolpleinen sluiten aan op gevels van het schoolgebouw. Daarbij zijn er altijd leerlingen die graag met de handen bezig zijn. Als u daar een beetje aarde en beplanting aan toevoegt, zijn de ingrediënten voor een geveltuin compleet.
Ga dus nu aan de slag en maak van uw geveltuin een groene oase. Op de pagina Geveltuin staat stap voor stap uitgelegd hoe je eenvoudig een geveltuin kunt aanleggen.

Subsidie voor vergroening in Ridderkerk

De gemeente Ridderkerk heeft een subsidieregeling Vergroening van particuliere tuinen. Het gaat om meer dan alleen tuinen. Voor de aanleg van een groen dak, groene gevel, regenwatervoorziening en het onttegelen en vergroenen van jouw tuin kun je subsidie krijgen.
De subsidie is maximaal 50% van de aanlegkosten met een maximumbedrag van € 350,-.