Op zaterdag 29 oktober, van 10:30 tot 15:30 konden inwoners van Ridderkerk de Duurzaam Wonen Beurs bezoeken. Het event vond in het Van Der Valk Hotel plaats. Ruim 150 bezoekers trok de beurs aan.

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot item. Iedereen heeft het erover. De stijgende energieprijzen is bijvoorbeeld 1 aspect. Maar ook de hogere temperaturen en extreme regenval kun je onder duurzaamheid scharen. 

Wat kun je tegen de stijgende energieprijzen doen? Hoe zorg je ervoor dat extreme regenval jouw tuin minder beschadigt? Deze vragen en meer kon je bij de beurs stellen. De gemeente Ridderkerk heeft samen met zijn partners de beurs georganiseerd. De bedoeling is de bezoeker inspireren met duurzame maatregelen in en om zijn huis.

De standhouders

18 standhouders waren aanwezig. Het varieerde van banken, tot een kringloopwinkel. Van een universiteit tot een bedrijf dat kunststof kozijnen met hoogrendementsglas aanlevert. Tijdens een beurs als deze, is dit natuurlijk het moment voor deze ondernemers om met de doelgroep in aanraking te komen en een dialoog met ze aan te gaan. 

Hieronder hebben we een paar standhouders uitgelicht. Tevens krijg je aan het eind van iedere alinea een link naar de website.

Vergroen je leven

Vergroen je leven is een organisatie dat zich inzet voor het vergroenen van de levens van Nederlanders. Het is letterlijk hun missie om groen dichter bij mensen te brengen, zowel binnen- als buitenshuis. We hadden bij hun 2 soorten pakketten opgehaald en die deelden we uit aan de bezoekers. Je kon bijvoorbeeld een vrolijke bollenmix ophalen met zomerbloeiers die vlinders en bijen aantrekken. Ook kon je een mix van drie met zorg geselecteerde planten meenemen die ook in de winter groen blijven. Daarmee kun je jouw tuin het hele jaar door aantrekkelijk houden.

Meer informatie(externe link)

Stichting Energiebox

De stichting zet zich in, voor het verlagen van de energierekening van inwoners. Je kunt een afspraak maken met een Energiecoach. De coach helpt jou de weg te vinden in de - soms - complexe wereld van het energiezuinig wonen. De coach geeft daarnaast tips om snel en goedkoop energie te besparen. Hij/ zij schetst wat er allemaal mogelijk is en zal je wijzen op aandachtpunten specifiek voor jouw woning.

Indien nodig kun je een Energiebox van de coach krijgen. Dit is een besparingsbox en bevat spullen als radiatorfolie en een waterbesparende douchekop.

Meer informatie(externe link)

SNS Bank

Duurzaam wonen klinkt goed. Maar gaat dat geld kosten? Is er geld beschikbaar, of moet er geleend worden? Vaak zie je, dat je eerst geld moet investeren, voordat je geld kunt besparen.

Meer informatie(externe link)

Homebox

Een brievenbus dat geen tocht doorlaat? Dat is de Homebox. De énige geïsoleerde, tochtvrije en geluidswerende brievenbus op de markt. De bus is daarnaast ook nog eens 100% Nederlands, zowel in productie als ontwikkeling.

Meer informatie(externe link)

Kringloop Noordenweg

Tot slot eindigen we de opsomming met Kringloop Noordenweg. De opbrengsten van deze winkel worden ingezet voor goede doelen in landen in Afrika.

Meer informatie(externe link)

Verschillende presentaties

Je kon ook verschillende presentaties volgen. Een van de presentaties werd door de WoonWijzerWinkel gegeven. Het ging over hoe je jouw woning aardgasvrij ready kunt maken. Wat komt hierbij kijken? Denk dan aan koken op inductie. Ook wordt de woning op een andere manier verwarmd. Dit en meer kwam tijdens de presentatie aan bod.

Een andere presentatie werd door de gemeente Ridderkerk gegeven. Hier ging het over wat de plannen van de gemeente zijn. Welke wijken stappen als eerst over? Hoe is de samenwerking met omliggende gemeenten? Moet je als inwoner een cv-ketel nog kopen, of kun je hem beter lenen? Deze vragen en meer werden samen met de inwoners besproken.

Duurzaamheidsprijs 2022

Ook dit jaar staan we stil bij de Duurzaamheidsprijs. Dit keer deed alleen de gemeente Ridderkerk mee. De prijs gaat naar 2 ondernemers: Aardoom Hoveniers en het Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk. Beide krijgen 1.250 euro om hun initiatief succesvol te implementeren in de gemeente.

Aardoom Hoveniers

Aardoom is een hovenier die zich inzet voor de tuinen van Ridderkerkers. Ze geven advies over de inrichting van hun tuin en geeft tips. Tijdens de vele gesprekken met inwoners heeft Aardoom geconstateerd dat bij veel inwoners er in meer of mindere mate sprake is van wateroverlast. Er zijn veel vragen over het afvoeren van regenwater in de tuin bij forse regenbuien. Aardoom wilt graag in 2023 workshops organiseren. Ze willen samen met inwoners in Ridderkerk een paar tuinen aanpakken en een plan maken om het water af te voeren waar het ongewenst is en te bergen waar het gewenst is.

Contact met Aardoom

Heb jij een tuin en heb je tuinadvies nodig? Aardoom Hoveniers(externe link) kan je verder helpen.

Adviescommissie ouderenbeleid Ridderkerk (ACOR-groep)

ACOR-groep houdt zich bezig met het ontwikkelen van beleid voor ouderen in Ridderkerk. Deze groep had al eerder zich met succes ingezet voor gratis openbaar vervoer voor AOW’ers in het vervoersgebied van de RET. Nu willen ze hun deel van het geld besteden om daaraan meer bekendheid te geven. Nu denken veel AOW'ers in Ridderkerk nog, dat alleen binnen hun gemeentegrenzen het reizen gratis is. Maar dat is niet zo. Je kunt vanuit Ridderkerk als oudere zonder kosten gebruikmaken van de metro, tram of bus.

Het doel is om ouderen aan te sporen om vaker met het OV te gaan. Zo pakken ze hopelijk minder vaak de auto en dat leidt tot een lager CO2-uitstoot.

Informatieavond 22 november

ACOR-groep organiseert op 22 november in wijkcentrum WVC Bolnes een informatieavond om meer bekendheid te geven aan het feit dat AOW'ers gratis van het OV gebruik kunnen maken. De avond is van 19:00 tot 21:00. Toegang is gratis.

Al bij al waren we erg blij met de hoge opkomst van bezoekers. We willen ook nog de standhouders bedanken voor hun aanwezigheid. Deze beurs zal volgend jaar weer plaatsvinden. Houd de gemeentelijke communicatiekanalen in de gaten voor meer informatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht