De kerstdagen komen er weer aan. Voor veel mensen is een kerstboom kopen onderdeel van een heel kerstritueel. Maar wat doe je met de boom na de feestdagen? Wist je dat jaarlijks 2.5 miljoen bomen weggegooid worden? Dat is zonde! Daarom hebben wij 5 tips voor jou voor een duurzame (kerst)boom.

1. Huur een kerstboom

Jaarlijks gooien dus veel mensen hun kerstboom na de feestdagen weer weg. Of, ze steken de boom tijdens oud en nieuw in brand. Dat is niet goed voor het milieu. Waarom niet een kerstboom huren? Je haalt de boom op en na Kerst breng je hem weer terug. Jouw boom wordt vervolgens in de natuur terug geplant. Hoe mooi is dat? 

Huur jouw kerstboom wel in je eigen omgeving. Het is niet bepaald milieuvriendelijk om een uur te rijden voor een kerstboom.

Kijk op de website van Adopteer een Kerstboom(externe link) voor meer informatie.

2. Plant de kerstboom in jouw tuin

Heb je een kerstboom gekocht? Wellicht kun je hem na de kerst een plek in jouw tuin geven? Het heeft toch wel iets leuks, als je de boom onderdeel van jouw tuin maakt. Let er wel goed op dat de naalden en de kluit iedere dag vochtig zijn. Plant de boom ook niet te diep. Geef de boom regelmatig water, ook in de wintermaanden.

Kijk op de website van MilieuCentraal(externe link) voor meer tips.

3. Koop een kunstkerstboom

Uiteraard is een kunstkerstboom kopen ook een optie. Let dan wel goed op de kwaliteit. Liever meer betalen voor een boom die minimaal 5-10 jaar meegaat, dan ieder jaar een nieuwe boom kopen. 

Waar kun je terecht? Je hebt veel aanbieders van kunstkerstbomen. Je kunt onder andere een kijkje nemen bij de Gamma(externe link).

4. Koop een tweedehands (kunst)boom

Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via kringloopwinkel Opnieuw & Co(externe link). Of vraag eens rond. Misschien ligt er bij je buurman nog een kunstboom op zolder stof te vangen. Deze boom is toch al gemaakt, dus fijn als het een tweede leven krijgt. 

5. Maak jouw eigen kerstboom

Ben je een doe-het-zelver? Waarom dan niet jouw eigen kerstboom ontwerpen en maken? Je kunt dan zelf bepalen hoe jouw boom eruit ziet. Heb je een hekel aan naalden op ruimen van een echte boom? Dan ontwerp je toch een boom zonder naalden. 

Namens de gemeente Ridderkerk wensen wij jou een hele fijne en duurzame Kerst.

Terug naar het nieuwsoverzicht