Op de gemeentewerf in Barendrecht werd op 25 oktober 2021 een excursie gegeven aan de bezoekers. In het kader van de Duurzaamheidsweek. De centrale vraag was hoe duurzaam de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk nou echt zijn.

Elektrische voertuigen

Er zijn bijvoorbeeld elektrische fietsen beschikbaar voor de medewerkers van drie gemeenten. In 20 minuten ben je van het centrum van Barendrecht naar die van Ridderkerk gefietst. Waarom zou je dan met het OV of auto gaan? Met elektrisch fietsen doe je het milieu een plezier mee en is het ook nog goed voor je gezondheid.

 

Ook de meeste motorvoertuigen zijn volledig elektrisch. Denk hierbij aan auto’s en pick-uptrucks die de gemeente inzet om naar locaties te rijden om inwoners van dienst te zijn.

 

Maar ook vorkheftrucks zijn elektrisch gemaakt. Hierdoor kan er duurzaam laad- en gelost worden.  

 

Strooien met zand en zout

Tegenwoordig wordt bij gladde wegen veel met zout gestrooid. Dat heeft effect op het milieu. Het zout spoelt met de gesmolten sneeuw weg en dat heeft effect op de dieren en planten. 

Daarom strooien de 3 gemeenten een mix van zout en zand. Sneeuw en ijs smelten niet na het gebruik van kiezels en zand. Daarnaast wordt de grip op de ondergrond verbeterd, doordat de stoep stroever wordt. 

Hieronder zie je de bakken die vol zitten met de mix.

 

Blauwe diesel 

De auto's van de gemeente worden bijgevuld met blauwe diesel. Blauwe diesel is een andere naam voor een HVO. Dat staat weer voor Hydrotreated Vegetable Oil. Blauwe diesel wordt volledig gemaakt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen, zoals plantaardige afvalolie. Daarnaast is de biobrandstof emissiearm. De CO2-uitstoot daalt drastisch bij het rijden op blauwe diesel: ongeveer 30 tot 70 procent.

Sorteren van afval

Tot slot komen we bij het sorteergebied aan. Hier wordt op nauwkeurige wijze klein, chemisch afval gesorteerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen onder andere kwik, bestrijdingsmiddelen en verf. Een groot deel van de stoffen kan worden hergebruikt. Het is dus daarom belangrijk om ze gescheiden in te leveren.

 

De excursie gaf de bezoekers inzicht in de manieren waarop de gemeenten op de gemeentewerf aan het verduurzamen zijn. En dit is nog maar het begin, we zijn benieuwd wat er over 10 jaar allemaal bereikt is. 

Volledige programma Duurzaamheidsweek

Terug naar het nieuwsoverzicht