Duurzaam leven is leuk!

Het geeft een goed gevoel om een groen steentje bij te dragen en anderen te inspireren. Welke voorbeelden geef jij en wat kan je nog van anderen leren? Denk bijvoorbeeld aan het onttegelen van je tuin, afval scheiden of spullen (laten) repareren. De Duurzaamheidsweek is voor alle Barendrechters. Laten we niet somberen over het klimaatprobleem, maar samen aan de slag gaan om het op te lossen. Dat geeft energie!

#welkvoorbeeldgeefjij

Onder de #welkvoorbeeldgeefjij willen we Barendrecht duurzamer maken. Tijdens de Duurzaamheidsweek van 3 tot 10 oktober 2020 zijn er allerlei duurzame activiteiten te doen voor iedere doelgroep: inwoners, bedrijven, scholen, verenigingen en instellingen. Voor iedereen die in Barendrecht woont is er iets te doen. Een greep uit de activiteiten:


•    Ontdek in de WoonWijzerWagen hoe je jouw een huis energiezuinig kunt maken;
•    Volg de rondleiding door een van de duurzaamste gebouwen van Barendrecht;
•    Bespreek de financiële gevolgen als je wilt verduurzamen;
•    Doe met je klas mee aan de natuurexpeditie en ontdek wat de natuur kan doen tegen de klimaatverandering;
•    Volg een interactieve online energieles.


Ook jij kunt bijdragen aan het programma. Heb je een idee, geweldig duurzaam voorbeeld of wil je in die week een uitdagende activiteit organiseren? Laat het ons weten en vul het contactformulier hier in.

Bekijk hieronder het filmpje over de Duurzaamheidsweek Barendrecht

Bespreek de financiële gevolgen als je wilt verduurzamen

Als partner van de Duurzaamheidsweek biedt Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden een Duurzame Huisscan aan. Wij bekijken graag met jou de mogelijkheden door middel van een videogesprek. Dit videogesprek zal ongeveer een half uur duren. We kijken dan samen naar de volgende stappen:

  1. We geven je inzicht in energiebesparende maatregelen die voor jouw woning interessant zijn;
  2. We bekijken de mogelijkheden hoe je deze duurzame aanpassingen kunt financieren;
  3. We geven je tips bij welke vakspecialisten in de regio je terecht kunt voor deze duurzame aanpassingen.

Wil jij ook het goede voorbeeld geven? Meld je dan via dit formulier aan voor de Duurzame Huisscan. Wij nemen dan contact met je op voor het inplannen van een videogesprek.

Het programma van de duurzaamheidsweek 2020 in Barendrecht:

(klik op de activiteit voor meer informatie)

Wanneer:

Wat:

Toelichting:

Donderdag 1 oktober Young & Fair: over het verspillende fast fashion en een duurzaam alternatief Door fast fashion is de kledingindustrie na de energie-sector de meest vervuilende. Eén derde van de kleding wordt nooit gedragen en direct verbrand! Welke duurzame alternatieven zijn er om dit te doorbreken? De workshop wordt aangeboden door Stichting Kijk op Welzijn
Zaterdag 3 oktober Duurzaamheidsmarkt Laat u adviseren over energiebesparende maatregelen en opwekking door de WoonWijzerWinkel. ZetDuurzaamStappen kunt u adviseren over het isoleren van de woning en goed aanleggen van een sedum dak. In de pop-up tuin kunt u zien hoe een groene tuin makkelijk in onderhoud is en goedkoop. Want hoe meer groen en hoe minder steen in de tuin, hoe beter! MariposaBorboleta heeft met de Schuyfelaer een mooie oplossing voor het eenvoudig vergroenen en opfleuren van uw tuin.
Dinsdag 6 oktober Klimaatbestendig Barendrecht Klimaatbestendig betekent dat Barendrecht goed om kan gaan met effecten van het veranderende weer. Het weer wordt steeds extremer: hevige regenbuien, maar ook lange droogtes en hitte. Hoe gaan we daar in de toekomst mee om? Zonder natte voeten, kelders, tunnels? En hoe gaan we de hitte te lijf? Ga met ons in gesprek op het Middeldijkerplein!
  Webinar Energiebesparing voor bedrijven Online
Donderdag 8 en vrijdag 9 oktober WoonWijzerWagen - leer hoe je bespaart op je energie(rekening)! Woningeigenaren kunnen hun energierekening al snel omlaag brengen. Voor advies van een expert kunnen zij terecht bij het rijdende filiaal van ons energieloket: de WoonWijzerWagen. Er zijn inspirerende oplossingen te vinden: van isolatiematerialen en radiatorfolie, van warmtepompen en energie-efficiënte thermostaten tot zonnepanelen en energiezuinige verlichting. 
Zaterdag 10 oktober Barendrechtse groene initiatievenroute Tijdens de Dag van de Duurzaamheid organiseren Het Kruispunt en de gemeente, samen met vele Barendrechtse ondernemers de Groene Initiatieven Route. Pak de fiets en ga langs vele duurzame en groene initiatieven die Barendrecht rijk is!

Aanmelden lesprogramma voor basisonderwijs

Voor alle groepen:

  • Gastles (zwerf)afval: in een interactieve gastles leren kinderen wat het probleem is van de hoeveelheid (zwerf)afval. Maar natuurlijk wordt er ook gekeken naar de oplossing. De mini-plastic-fabriek is een vast onderdeel waarmee van oud plastic weer iets nieuws gemaakt wordt. De gastles duurt ongeveer een uur.  Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Groep 6 t/m 8:

  • Gastles 'energie': (beperkt beschikbaar). Stichting Milieu Dichterbij neemt je tijdens de gastles mee in de wereld van energie en besparing Voor meer info over de lessen klik hier. Aanmelden kan bij Edo van Baars, klik hier om een e-mail te sturen en hier voor telefonisch contact.
  • Online les 'energie': zijn de gastlessen vergeven of wilt u deze op een ander moment inplannen? Dan kun je kiezen voor de online les energie. Met behulp van een PowerPointpresentatie kan de leerkracht zelf les geven. De digitale presentatie bevat uitleg en vragen over energie, energie besparen en enkele filmpjes. De uitvoering duurt ongeveer een uur. Bij deze les krijgen de kinderen ook opdracht om een kort onderzoek te doen naar het energiegebruik thuis. Aanmelden kan bij Edo van Baars, klik hier om een e-mail te sturen en hier voor telefonisch contact.
  • ‘Expeditie Zuidpolder’: de expeditie begint met een les in de klas. Deze interactieve les laat kinderen ontdekken hoe belangrijk klimaatbuffers zijn om veilig te kunnen blijven wonen. Na de les binnen gaan de kinderen naar de buffers toe. Juist buiten de paden zien en ontdekken kinderen en jongeren wat de natuur te bieden heeft. Met gerichte vragen over het gebied struinen de groepjes de natuur door. Voor meer informatie en je aan te melden voor de 'Expeditie Zuidpolder' van Natuurvereniging IJsselmonde klik je hier.