Bekijk hieronder wat er in 2022 gebeurt op het gebied van duurzaamheid bij jou in de buurt. Of bedenk jouw eigen actie! (klik op de activiteit voor meer informatie).

Wanneer: Wat: Toelichting:
7 februari Week van de circulaire economie Professionals organiseren van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari 2022 een eigen evenement over de circulaire economie. Met als doel laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.
7 februari Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022 Het thema van deze editie is ‘systeemverandering van een lineaire naar een circulaire economie’. Om tot een volledig circulaire economie te komen is systeemverandering nodig zijn er nog veel aanpassingen nodig in het denken en doen om écht over te stappen naar een circulair systeem.
8 februari Webinar aardgasvrij wonen WoonWijzerWinkel Wil je meer weten over hoe je jouw woning kunt isoleren en ventileren? Doe dan mee met de webinar van de WoonWijzerWinkel.
11 februari Warmetruiendag Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!
7 maart Week van de afvalHelden De Week van de AfvalHelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. 
7 maart Nationale Week zonder Vlees Eén dagje zonder vlees en zuivel wordt de nieuwe standaard. In 2030 eet Nederland méér plantaardig en minder dierlijk. Jij ook?
11 maart NLdoet NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! Zoek naar activiteiten in jouw regio.
16 maart Nationale Boomfeestdag Het doel van dit event is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen.
18 maart HIER opgewekt Op vrijdag 18 maart 2022 vindt de 10e editie van het Evenement HIER opgewekt plaats: het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie in Nederland. 
19 maart Landelijke opschoondag De gezamenlijke voorjaarsschoonmaak; een dag waarop Nederlanders met hun buren, vereniging, de sportclub, school of hun collega's samen hun buurt schoonmaken. 
26 maart Earth Hour Day Bekend van het uitdoen van de lichten van bekende en minder bekende gebouwen in steden wereldwijd. Dit is het anders dan anders. Om 20.30 uur vindt er wereldwijd een meditatiemoment plaats. De organisator is het Wereld Natuur Fonds (World Wildlife Fund).
22 april World Earth Day  
23 - 24 april Nationale Bijentelling Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Tel daarom dit weekend mee!
13 mei Festival: Een ode aan het ongemak

Om de nieuwe economie te bereiken moeten we veranderen. Als ondernemer, als bedrijf, als overheid. En als mens. Alleen, veranderen is spannend. Veranderen kost energie. En ja, dat zorgt voor ongemak. 

Durf jij uit je comfortzone te stappen?

14 mei World Fair Trade Day Deze dag valt ieder jaar op de tweede zaterdag in mei en wordt georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO).
5 juni Wereld Milieudag Over de hele wereld zijn er die dag activiteiten rond het thema milieu. Het doel is om mensen bewust maken van het belang van het milieu voor onze wereld. En te informeren over wat we kunnen doen om het milieu te beschermen.
6 september Duurzame Dinsdag Een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de 'Duurzame Dinsdag-koffer' in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving.
12 september Verspillingsvrije week Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.
17 september  World Clean-up Day De Plastic Soup Foundation organiseert de World Cleanup Day. Onze gemeenten doen ook mee! Meer informatie melden wij op deze website zodra het programma bekend is.
8 oktober Dutch Food Week Van 8 tot en met 15 oktober van dit jaar bruist het in Nederland van allerlei evenementen rondom ons voedsel en vertellen we het verhaal van grond tot mond.
10 oktober Dag van de Duurzaamheid Om aandacht te vragen voor duurzaamheid, door te laten zien hoeveel mensen er al mee bezig zijn en door meer mensen bij duurzaamheid te betrekken.
29 oktober Nacht van de Nacht Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker.
1 november World Vegan Day World Vegan Day is een jaarlijks evenement dat elke 1 november door veganisten over de hele wereld wordt gevierd.
26 november Niet-winkeldag Het uitgelezen moment om niets aan te schaffen is op de laatste zaterdag van november.