Op zaterdag 17 en zondag 18 april vindt de vierde Nationale Bijentelling plaats. De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is de helft bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn.

Doe daarom mee om in het weekend van 17 en 18 april een half uur mee te tellen. In de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Bekijk alvast het bijengidsje zodat je de verschillende bijen kunt herkennen. Op het telformulier Nationale Bijentelling 2021 kun je jouw telling bijhouden.

Vorig jaar in 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meer informatie en aanmelden kan op www.nationalebijentelling.nl

Kalender

Nieuwsoverzicht