Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Een groot deel leveren we gescheiden in, zodat het hergebruikt kan worden. Maar het is nog veel beter voor het milieu om de berg afval te verkleinen.

Zo min mogelijk afval

Van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni organiseert Milieu Centraal de landelijke Week Zonder Afval. In die week gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe je ook mee? Met een paar simpele tips heb je met gemak een legere vuilniszak!

Kies voor herbruikbaar

Een makkelijke tip om afval te voorkomen is om herbruikbare spullen te kopen. Neem een herbruikbare beker of waterfles mee voor onderweg, dat scheelt afval en grondstoffen voor het maken van wegwerpbekers en flessen. Zo kun je ook kiezen voor herbruikbaar servies en bestek als je gaat picknicken. En neem je eigen tas en een herbruikbaar fruitnetje mee als je boodschappen doet.

Geef kapotte of oude spullen een tweede kans

Een andere tip is om kapotte kleding of een elektrisch apparaat eerst te repareren voordat je het weggooit. Wil je het zelf niet meer gebruiken? Vaak kun je een ander nog blij maken met jouw spullen of kleding. Zo voorkom je dat iets onnodig op de afvalberg belandt. Kijk voor meer tips en inspiratie op www.weekzonderafval.nl.

 

Nieuwsoverzicht