Voelt het in huis niet overal even warm? Of komt de verwarming niet snel genoeg op temperatuur? Dan gebruikt jouw cv-installatie meer energie en de pomp meer stroom. De cv-ketel haalt het hoogste resultaat wanneer deze niet op het maximale vermogen hoeft te draaien. Bij lagere aanvoertemperaturen wordt de warmte namelijk volledig benut om het cv-water voor te verwarmen.


Dit soort problemen heb je niet, als het verwarmingssysteem goed is ingeregeld. Sinds 20 maart 2020 is een juiste afstelling van je cv-installatie zelfs wettelijk verplicht verplicht indien je een nieuwe CV-ketel aanschaft, of overstapt van verwarming met aardgas naar bijvoorbeeld een warmtepomp.  Vraag ernaar bij jouw cv-monteur bij de eerstkomende jaarlijkse onderhoudsbeurt. Of vraag het bij de installateur zelf.


Bij het energiezuinig afstellen (ook wel: waterzijdig inregelen genoemd) wordt jouw cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig wordt verspreid over de verwarmingselementen. Jouw cv-installatie bestaat uit een cv-ketel en de verwarmingselementen, zoals radiatoren of convectoren.


Let op: Jouw oude- of spiksplinternieuwe cv-installatie is vrijwel zeker standaard te hoog ingesteld.

 Gratis inspectie voor VvE's

Zuinig en meer comfort

Wat levert energiuezuinig afstellen op? De cv-installatie is zuiniger in verbruik en dat is gunstig voor je energierekening. Je bespaart al gauw 10% aan kosten die je terugvindt op jouw jaarlijkse eindafrekening. Bovendien zorgt een betere instelling voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.

Cv-onderhoudsbeurt 

Je cv-installatie energiezuiniger afstellen, kun je het best door een cv-installateur laten doen. Benut hiervoor de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Er zijn twee manieren om een energiezuinige installatie te krijgen: door de temperatuur van de radiatoren te meten en door ventielen te plaatsen. 

Temperatuur radiatoren

Hierbij wordt gekeken op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement binnengaat en op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement verlaat. De regelbare ventielen worden zo ingesteld dat de temperatuur van het uitgaande water zo’n 25% lager is dan de binnenkomende temperatuur. Op dat moment geeft de radiator de juiste hoeveelheid warmte aan de ruimte af.  

Ventielen op je verwarmingselement

Het is ook mogelijk om vooraf instelbare ventielen te plaatsen. Dergelijke ventielen kunnen op verschillende regelstanden worden ingesteld. De regelstanden zijn afhankelijk van het vermogen van het verwarmingselement en de instellingen van de installatie. Voor de juiste instelling van de ventielen hebben fabrikanten tabellen en tools ontwikkeld, waarmee de meeste verwarmingselementen kunnen worden ingeregeld.

Overweeg je een warmtepomp?

Check bij het energieloket de WoonWijzerWinkel(externe link) of een warmtepomp een optie is. Zij hebben regelmatig collectieve inkoopacties. 

 

1. Hoe weet je dat je c.v.-installatie niet optimaal werkt?

Je merkt het aan het feit dat niet alle ruimtes in huis voldoende op temperatuur komen; je huis voelt niet overal comfortabel warm of je verwarming heeft moeite om bepaalde ruimtes te verwarmen. Ook kun je aan het energieverbruik zien of jouw c.v.-installatie goed staat afgesteld. 

Tip: Een (hybride) warmtepomp werkt het beste met een energiezuinig afgestelde of te wel waterzijdig ingeregelde verwarming.

2. Is energiezuinig afstellen verplicht?

Ja, sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen energiezuinig, dus waterzijdig worden ingeregeld. Dit geldt alleen bij woningen waarbij de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifteapparaten (zoals radiatoren) zijn vervangen. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.


Zijn er ook uitzonderingen? Ja, bij oudere woningen is de temperatuurregeling per radiator niet altijd mogelijk. Voor deze woningen geldt de verplichting niet. Je bent ook niet verplicht de temperatuur per ruimte te regelen als kosten voor de apparatuur meer dan 20% zijn van de kosten van de verwarmingsinstallatie.


Gemeenten handhaven wanneer zij klachten ontvangen over slecht werkende verwarmingssystemen. Dit handhavingssysteem is voornamelijk opgesteld om huurders of bewoners in een VvE de mogelijkheid te bieden het waterzijdig inregelen af te dwingen.

3. Wat kost het opnieuw laten afstellen?

Het energiezuinig laten afstellen, of te wel het waterzijdig inregelen, kost tussen de 300 en 500 euro. Maar maak je gebruik van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), dan mag je ook aanvullende maatregelen nemen, zoals het waterzijdig inregelen van je cv. Voor het waterzijdig inregelen wordt uitgegaan van een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar. 


De kosten voor thermostatische radiatorkranen om de temperatuur per ruimte te regelen liggen op ongeveer 20 euro per stuk bij zelfinstallatie. Op basis van installatie door een professional en uitgaande van 10 radiatoren, ligt het bedrag rond de 1000 euro.
 

4. Kan ik een oude cv-ketel energiezuinig laten afstellen?

Heb je een oude cv-ketel? Ook dan kun je deze energiezuinig afstellen/ waterzijdig inregelen. Dit is niet zo zeer afhankelijk van de cv-ketel. Bij een waterzijdig ingeregelde verwarming draait elke cv-ketel en warmtepomp energiezuiniger. Elke ruimte in de woning komt voldoende op temperatuur en geeft daardoor meer comfort. Bij oudere cv-installaties kan het zijn dat bepaalde radiatoren niet zijn voorzien van inregelventielen, waardoor ze inregelen niet lukt. De installateur kan adviseren over eventuele aanpassingen.