Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd. Het is natuurlijk wel mogelijk dat vorige bewoners het huis hebben na-geïsoleerd. Vraag hen eventueel wat zij hebben laten doen of kijk in (ver)bouwtekeningen. Controleer ook of je vergunningplichtig of meldingplichtig bent met de vergunningcheck of log in en start een nieuwe aanvraag/melding.

 • Gaat je energieverbruik omlaag. Bedenk daarbij dat de meest duurzame energie niet- gebruikte energie is.
 • Gaat je energierekening omlaag. Veel maatregelen zijn daarom binnen enkele jaren terug te verdienen.
 • Kun je je huis sneller behaaglijk warm krijgen. Dit verhoogt je wooncomfort.
 • Is er minder kans op schimmelvorming.
 • Wordt eventuele geluidsoverlast van buiten goed tegengegaan.
 • Wordt door de vermindering van het energiegebruik, het milieu ontlast

Bouwjaar tot 1975: niet of nauwelijks isolatie

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Grote kans dat er in de loop der jaren wel iets is verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat het enkel glas werd vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed (minstens 8 cm) en is het glas van HR++ kwaliteit. Zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Lees hier hoe je jouw dakgevelramen en vloer kunt isoleren. Maar ook hoe je matige isolatie kunt verbeteren (als er al iets van isolatiemateriaal aanwezig is). 

Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie

Huizen die tussen 1975 en 1983 zijn gebouwd hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter) gekregen. De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++) en de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

Beter isoleren?

 • De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten.
 • Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen? Overweeg dan extra dakisolatie.
 • De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.
 • Zoek meteen een installatie- of isolatiebedrijf in jouw buurt of vraag eerst advies aan een energieadviseur.

Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991 hebben bij de bouw overal matige isolatie gekregen: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

Beter isoleren?

 • Enkel glas is niet meer van deze tijd. Dat kun je beter overal vervangen door HR++ glas. Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe, neem dan meteen isolerende kozijnen met triple glas.
 • Dubbel glas in ruimtes die je verwarmt (bijvoorbeeld de woonkamer en keuken) kun je het beste ook laten vervangen door HR++ of triple glas.
 • Ga je verbouwen of laat je de zolder bewoonbaar maken? Zorg dan meteen voor extra dakisolatie.
 • Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatieverbeteren.
 • De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.
 • Zoek meteen een installatie- of isolatiebedrijf in jouw buurt of vraag eerst advies aan een energieadviseur.

Bouwjaar 1992 tot 2005: goede isolatie

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot 2005 hebben goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbel glas geplaatst (geen HR++ of triple glas).

Nog beter isoleren?

Bouwjaar vanaf 2005: goede tot zeer goede isolatie

Huizen gebouwd vanaf 2005 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig.

Nog energiezuiniger?