1. Bespaar met kleine maatregelen

LED verlichting

In het algemeen geldt dat de kosten van een LED lamp al binnen een jaar zijn terugverdiend aan de besparing op stroomkosten. De gemiddelde CO2 besparing per LED lamp is ca. 30 kg CO2 per jaar per lamp x het aantal lampen in huis, bij 10 st dus 300 kg CO2 besparing. De uiteindelijke besparing wordt bepaald door het aantal branduren. Het aantal Watt is het energieverbruik van de lamp. Het aantal Watt is het verbruik per uur. Een lamp van 60W die 10 uur aanstaat, verbruikt dus 60 x 10 = 600 Wattuur; dit in vergelijking met een LED lamp van 5 Watt die hetzelfde licht geeft maar wel 12x zuiniger is! Daarbij komt dat de levensduur van LED lampen veel langer is, tot wel 50.000 branduren, een groot verschil ten opzichte van de gloeilamp met maximaal 1000 branduren en een halogeenlamp van 3500 branduren. 

Kierdichting

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van € 60 (gasprijs 79 cent per m3, prijspeil 2021). En als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan (omdat het huis warmer aan voelt), dan bespaar je nog eens zo'n € 110 per jaar. Samen € 170 per jaar dus! En dat staat dan weer gelijk aan een CO2 besparing van ongeveer 375 kg CO2 per jaar aan enkele maatregelen voor kierdichting, zoals tochtstrips, dorpelprofielen en brievenbusborstel.

Radiatorfolie

Radiatorfolie is een snelle en goedkope manier om geld en energie te besparen. Het voorkomt dat je veel warmte verliest via je muur. En met de supersterke magneten bevestig je de folie eenvoudig onzichtbaar aan de achterzijde van je radiator, Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (8 euro).  Wanneer je 4 radiatoren voorziet van radiatorfolie kan dat al snel en energiebesparing opleveren van € 25 per jaar en een CO2 besparing van 100 kg CO2.

Waterbesparende douchekop

Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas (samen € 50 ofwel 90 kg CO2 besparing). De besparing pakt nog hoger uit als je langer dan 9 minuten doucht, je een (onzuinige) regendouche of comfortdouche gebruikt die veel meer water geeft per minuut.  Let bij je aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 7,2 liter/minuut.

Douchecoach

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat. Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen € 70, prijspeil 2020).

Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo'n 110 liter warm water en op jaarbasis 210 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, dus € 600 miljoen! Een gemiddeld huishouden kan 1,5 jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen.

Thermostaatkranen

Op elke radiator, convector of vloerverwarming kun je een thermostatische radiatorkraan (kortweg: thermostaatkraan) zetten. Daarmee kun je een paar procent besparen op je verwarmingskosten. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat de radiator dicht gaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Stand 3 is ongeveer 20 graden. Met een thermostaatknop wordt het niet te warm in de kamer. Dat is anders met een gewone radiatorknop: die kan alleen open en dicht en blijft warmte afgeven als hij open is. In kamers waar je niet bent, is het verstandig om de thermostaatkraan dicht te draaien, zodat je daar niet onnodig verwarmt. Thermostaatknoppen zijn te koop voor € 27. Dat is € 15 meer dan een standaard radiatorknop. Er zijn ook elektronische radiatorkranen te koop die je van afstand kunt regelen, die zijn duurder. Als je een nieuwe radiator laat plaatsen, is het slim om er meteen een thermostaatkraan op te laten zetten: dat kost bijna niks extra. Per jaar bespaar je zo’n 85 kg CO2 door gebruik van een thermostaatknop. 

Radiatorventilator

Een radiatorventilator (ook wel radiatorbooster) zorgt ervoor dat er meer lucht langs de radiator stroomt. Die geeft daardoor meer warmte af die ook nog eens sneller verspreid wordt. Anders gezegd: het vermogen neemt toe. Een radiatorventilator is een apparaatje dat je met magneten aan de onderkant van de radiator ‘plakt’, tussen 2 platen in. Er zit een stekker aan die je in het stopcontact steekt. Als de radiator warm wordt, gaan de ventilatoren vanzelf draaien. Koelt de radiator af, dan gaat de ventilator weer uit. Het is een simpele en goedkope manier om de warmteafgifte van je bestaande radiatoren te vergroten. Het effect van de ventilator is het grootst bij een lage watertemperatuur: bij een watertemperatuur van 37 graden kan het afgiftevermogen met zo’n 65% toenemen, bij 55 graden met zo’n 50%.

De radiatorventilator past op alle typen radiatoren en convectoren. Een stopcontact in de buurt van de radiator is handig, anders heb je een verlengsnoer nodig. Een radiatorventilator kost vanaf € 60 per set tot € 200 voor 4 ventilatoren. De CO2 besparing ligt tussen de 30 (1 st) tot 110 kg (4 st.) CO2 besparing per jaar. 

2. Bespaar met grote maatregelen

De informatie over energiebesparing komt van Milieu Centraal. De genoemde besparingen gelden voor een hoekwoning van gemiddelde grootte met drie bewoners.

Hieronder zijn zes maatregelen opgenomen, waarmee je de energierekening van jouw woning (sterk) verlaagt en jouw wooncomfort verhoogt. Het onderstaande overzicht is op maat voor jouw woning gemaakt en gebaseerd op onder andere. het bouwjaar van jouw woning. Mogelijk heb je één of meerdere maatregelen al laten uitvoeren. Bij elke maatregel is weergegeven wat het effect is op jouw energierekening en wat de investeringskosten en terugverdientijd zijn. Alle onderstaande maatregelen kun je vrijblijvend aanvragen op www.winstuitjewoning.nl.

Spouwmuurisolatie: lage investering en snel terugverdiend

Spouwmuurisolatie levert je veel op. De besparing is groot, de kosten zijn in verhouding laag en uw wooncomfort stijgt. De terugverdientijd is gemiddeld vier jaar. De kosten hangen af van de grootte van jouw huis en het isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie voor een hoekwoning kost gemiddeld € 1.500,-.  Je bespaart gemiddeld € 400,- per jaar. Check de isolatiebehoefte op bouwjaar.

Check of je een vergunning nodig hebt.

Lagere elektriciteitsrekening met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn zeer rendabel en maken het mogelijk om grotendeels jouw eigen energie op te wekken. Een compleet geïnstalleerd en werkend zonne-energiesysteem met tien zonnepanelen heb je al vanaf € 3.400,- exclusief btw. De btw krijg je terug; de installateur regelt dit voor jou. De terugverdientijd ligt rond de zes jaar. Aangezien panelen zeker 30 jaar mee gaan, kun je na deze zes jaar nog lang genieten van jouw gratis zelf opgewekte en duurzame energie.

Meer informatie over zonnepanelen.

Check of je een vergunning nodig hebt.

Vloerisolatie: meer wooncomfort op de begane grond

Met vloerisolatie bespaar je energie en wordt jouw huis een stuk comfortabeler. Vloerisolatie kost gemiddeld tussen de € 1.800,- en € 2.200,-. Je bespaart gemiddeld tussen de € 100,- en € 180,- per jaar. De vloer zal warmer aanvoelen. Hierdoor heb je minder last van koude voeten. Bovendien vermindert vloerisolatie eventuele vochtproblemen vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie wordt aangebracht voor de rest van de levensduur van jouw woning. De terugverdientijd is ongeveer 10 jaar. 

Check de isolatiebehoefte op bouwjaar

Isolatieglas: minder tocht en lagere energielasten

Het vervangen van enkel glas door HR++-glas in een hoekwoning kost gemiddeld tussen de € 3.000,- en € 4.000,-. Je bespaart gemiddeld € 300,- per jaar. De exacte prijs is afhankelijk van de hoeveelheid ruiten die je wilt vervangen, de noodzaak voor een steiger of hoogwerker en jouw persoonlijke voorkeuren. De terugverdientijd is ongeveer tien jaar, terwijl het nieuwe HR++-glas gemiddeld 25 jaar zijn kwaliteit behoudt. Vervanging van kozijnen is ook mogelijk via de inkoopactie. 

Check de isolatiebehoefte op bouwjaar

Check of je een vergunning nodig hebt

Hybride warmtepomp: tot 20% besparen op uw energierekening

Een hybride warmtepomp werkt samen met jouw cv-ketel en zorgt voor een sterke daling van jouw energierekening. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht naar binnen en gebruikt dit om jouw huis te verwarmen. Alleen voor de verwarming van het water en als het heel koud is, springt de cv-ketel bij. De installateur plaatst de warmtepomp in één dag en kan dit al doen vanaf een bedrag van € 3.000,- na aftrek van de subsidie. Bij een gemiddeld gasverbruik kan de besparing op jouw energierekening oplopen tot € 400,- per jaar. 

Bekijk onze energiebesparingtips

Check of je een vergunning nodig hebt

Goedkoper verwarmen

Een cv-ketel gaat tussen de 15 en 20 jaar mee. Als jouw ketel aan vervanging toe is, is het raadzaam om een hoogrendementsketel (hr-ketel) aan te schaffen. Een hr-ketel kost ca. € 2100,-. Een hr-ketel, bespaar je tot € 400,- per jaar aan stookkosten ten opzichte van een oude ketel met laag rendement.

Bekijk onze energiebesparingtips