Deze zaterdag is de nationale Dag van de Duurzaamheid. Het Kruispunt organiseert samen met de gemeente een groene fietstocht waarin verschillende duurzame plekken kunnen worden bezocht door geïnteresseerden. Neem een kijkje achter de schermen bij verschillende organisaties door heel Barendrecht die hun deuren openzetten. Vanaf zaterdag 3 oktober kun je de routekaart ophalen in het Kruispunt of bij de gemeente en kun je zelf je route uitstippelen. In het Kruispunt kun je alles leren over hoe we omgaan met het veranderende klimaat. Ook kun je een warmtebeeldcamera lenen. Deze koppel je aan de smartphone en zo kan je thuis zien waar warmte lekt. Weet je meteen waar je nog wat kieren moet dichten!

  • Wanneer: zaterdag 10 oktober, 10.00 – 17.00 uur
  • Waar: door heel Barendrecht, zie onderstaande afbeelding

Locatie 9 is vervallen!!

Onder de afbeelding staat een link en kun je de afbeelding downloaden.

 

 Onder de afbeelding staat een link en kun je de afbeelding downloaden.

Veiligheid en Covid-19

Houd altijd en overal 1,5 meter afstand. Voor de meeste binnenlocaties geldt een maximaal aantal bezoekers. Dit wordt bij de ingang aangegeven. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op locatie. Bij covid-geralteerde klachten: blijf thuis!

Over de locaties

ATV Barendrecht – volkstuinvereniging

Stationsweg 134, 2991 CN Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

Tuindersvereniging ATV Barendrecht beheert een complex van circa twee hectare en heeft het natuurlijk tuinieren hoog in het vaandel staan. Kom langs om ruim honderd kleine en grote volkstuinen te zien waar op een natuurlijke wijze wordt getuinierd, van groenten tot bloemen. Kom rondkijken op het complex en krijg uitleg door de leden. Meer informatie vind je hier over ATV Barendrecht.

AgroFair

Koopliedenweg 10, 2991 LN Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-13:00 uur

Wij zijn AgroFair. We are bananas about our planet! Over zijn mensen en over tropisch fruit. Dit zijn onze drie belangrijkste zorgen. Wij zijn de mensen die in 1996 hemel en aarde hebben bewogen om een miljoen Europese regels en voorschriften te overwinnen om de Fairtrade Oké-banaan met succes te lanceren. Kom langs tussen 10:00 en 13:00 en neem een kijkje op het terrein onder het genot van een vers banaantje. Meer informatie vind je hier over AgroFair.

Recreatieboerderij De Kleine Duiker

3e Barendrechtseweg 511, 2991 SH Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-16:30 uur

De Kleine Duiker is een recreatieboerderij, een plek waar biologisch wordt geboerd. Deze recreatieboerderij aan de rand van Barendrecht biedt rust en ruimte in een landelijke omgeving. Wandelen, fietsen, de dieren aaien, kanoën... Het kan allemaal! Meer informatie over De Kleine Duiker vind je hier.

Neem bij je bezoek aan De Kleine Duiker ook een kijkje bij Het Kwekerijtje! Het Kwekerijtje kweekt mooie en sterke vaste tuinplanten. Kom langs voor meer informatie, advies over tuinplanten of gewoon wat inspiratie. Meer informatie vind je hier over Het Kwekerijtje.

Loods 38

Handelscentrum ZHZ 40, 2991 LD Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

Loods38 is een bruisende plek in de Dutch Fresh Port. In deze oude loods komen nieuwe ideeën tot leven. Dit is een plek waar denkers en doeners samenkomen om te werken aan een duurzame transformatie in het voedselsysteem. Meer informatie vind je hier over Loods38.

Rondom Loods38 zijn op zaterdag 3 oktober tal van duurzame initiatieven aanwezig:

  • BorboletaMariposa organiseert groene en sociale activiteiten zoals moestuinworkshops en toffe manieren waarop je (tuin)hout kunt hergebruiken. Meer informatie vind je hier over BorboletaMariposa.
  • SOEPPY serveert duurzame soepen van kromme, imperfecte groenten die de supermarkt niet halen vanwege hun afwijkende vorm. Ook kunt u afwisselend voor tosti’s, wraps of vegetarische gehaktballetjes terecht, net als voor koude en warme dranken. Meer informatie vind je hier over Soeppy.
  • ZetDuurzaamStappen sedumdaken biedt voor een zeer aantrekkelijke prijs sedumdaken op uw schuur aan. Zij zoeken materialen, gereedschappen en manier van verwerken, en helpen waar nodig. Je wordt zoveel mogelijk ontzorgd! Meer informatie vind je hier over ZetDuurzaamStappen.
  • ISHOKAN foundation biedt biologische supplementen voor een sterk immuunsysteem en optimale natuurlijke energie voor een duurzaam leven. Meer informatie vind je hier over ISHOKAN foundation.
  • Pettr Zeep biedt duurzame/biologische zepen met een verhaal. Ze hebben ook zeep voor je haar en natuurlijke deodorant, die zorgen voor minder plasticverbruik. Meer informatie vind je hier over Pettr Zeep.
  • Operatie Steenbreek: een tegel eruit, een plant ervoor in de plaats! Operatie Steenbreek geeft je de mogelijkheid om je tuin te vergroenen. Meer informatie vind je hier over Operatie Steenbreek.

Natuurgoed Ziedewij

Noldijk 126, 2991 VL Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

Ziedewij is gelegen in de Zuidpolder. Van oudsher was hier water, later agrarische grond. Binnenkort wordt 9 hectare van deze polder een natuur- en belevingsgebied, waarvan 6 hectare wordt ingericht als voedselbos gecombineerd met duurzame vakantieverblijven, woningen en een eetgelegenheid. Kom langs om alvast een indruk te krijgen hoe dit natuurgebied eruit gaat zien! Bezoekers kunnen aan de hand van een aangegeven route het gebied verkennen. Meer informatie vind je hier over Natuurgoed Ziedewij.

Bij Natuurgoed Ziedewij worden hapjes en drankjes verzorgd door Het Moestuinhuis. Vanuit het lokale voedselbos worden de lekkerste verse ingrediënten verzameld. Meer informatie vind je hier over Het Moestuinhuis.

Wereldwinkel Barendrecht

Middenbaan 107, 2991 CS Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Kom langs, bekijk het assortiment en leer meer over het gedachtegoed van de Wereldwinkel. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers. Klik hier voor meer informatie over De Wereldwinkel Barendrecht.

Minibieb de Ekelenburg

Koedood 25, 2993 AL Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

De minibieb is een ruilbibliotheek voor tweedehands boeken aan de openbare weg. Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt, bij een vereniging of bedrijf boeken te delen? Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in de Minibieb! De minibieb is 24 uur per dag toegankelijk. De inhoud wordt dagelijks gecontroleerd en waar nodig aangevuld. Kom rondneuzen in de Minibieb. Neem gratis een boek mee en geniet ervan. Gelezen? Zet het boek terug in de Minibieb, geef het door of zet het in je eigen kast. Je mag een ander boek terugzetten. Kinderboeken zijn welkom, tijdschriften niet. Meer informatie vind je hier over minibieb de Ekelenburg.

4Suze bloemisterij

2e Barendrechtseweg 184, 2992 SK Barendrecht

Te bezoeken van 08:30-17:00 uur

De duurzaamheid die 4Suze bijdraagt zit verweven in de winkel: in de bloemeninkoop, duurzame afvalstromen en de zonnepanelen op ons dak. Kom vooral een kijkje nemen in deze sfeervolle winkel en laat je verrassen! Vanwege de gebruikelijke drukte op zaterdag is het helaas niet mogelijk om iedereen persoonlijk te woord te staan. Maar kijk gerust rond en wil je meer weten over de achtergronden van 4Suze, neem dan contact op via de mail. Meer informatie vind je hier over 4Suze bloemisterij.

Vervallen!!

Kinderopvang Wiedewei Paddewei

Paddeweg 24, 2992 CL Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

Buiten zijn, genieten van groen en de natuur spelenderwijs ontdekken; welkom bij Wiedewei Paddewei Barendrecht! De kinderen kweken bij ons groenten in de moestuinen, rennen lekker in de uitdagende buitenruimte en maken kunstwerken van takjes en bloemen! Extra fijn: de allerkleinsten kunnen heerlijk slapen in buitenlucht in speciale babybedjes. Neem een kijkje achter de schermen en maak kennis met deze bijzondere kinderopvang. Leer meer over de ervaringen met het buitenslapen, over de tuin, het hergebruiken van materialen en nog veel meer. Meer informatie vind je hier over kinderopvang Wiedewei Paddewei.

Rechtstreex Smitshoek

Voordijk 497, 2993 BE Barendrecht

Te bezoeken van 11:00-15:00 uur

Met Rechtstreex bestel je via de webshop de lekkerste lokale producten en bouw je mee aan een andere voedselketen. Verse, smaakvolle en verrassende boodschappen direct van boeren uit jouw regio. Van iedere euro die je bij Rechtstreex besteedt gaat maar liefst 56 cent naar de boer!  En jíj hebt de zekerheid dat je eten is geteeld of gemaakt door iemand die je kent gewoon op fietsafstand van je huis! Kom langs om de pop-up winkel en werkplaats te bezoeken. Meer informatie vind je hier over Rechtstreex Smitshoek.

Het Kruispunt

Middenbaan 111, 2991 CS Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

Gebouw Het Kruispunt heeft, met zijn vaste bewoners, als missie om het thema duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Barendrecht.

Het Kruispunt is een mooi startpunt of pitstop voor je route. Hier kun je terecht voor alle informatie over de Groene Initiatievenroute. Voor elke deelnemer aan de fietstocht ligt een gratis zakje bloemenzaad klaar. Verder kun je informatiepanels over klimaatbestendig Barendrecht bekijken en worden warmtebrillen gedemonstreerd. En Spruit Eten en Drinken heeft fairtrade koffie en een hoop ander lekkers op de kaart staan. Meer informatie vind je hier over het Kruispunt.

Plantenbieb Barendrecht

Puccinistraat 35, 2992 RK Barendrecht

Te bezoeken van 10:00-17:00 uur

In een plantenbieb worden stekjes en zaden, en eventueel ook sierpotten, plastic potten en grotere kamerplanten geruild. Als jij een stekje naar de plantenbieb brengt, mag je een ander stekje daarvoor meenemen. En dat is tof, want zo ruil je jouw stekjes voor planten die je nog niet in jouw urban jungle hebt staan. En zeg nou zelf, stekjes ruilen is toch veel leuker dan stekjes kopen? Meer informatie vind je hier over de Plantbieb.