Hier vind je tips om in de zomer verantwoord hout te stoken of te barbecueën. 

Dit zijn de 5 manieren om minder rook-en geuroverlast te veroorzaken 

Je kunt de tips in het filmpje terugvinden. Het filmpje duurt 32 seconden. De tips die in het filmpje worden getoond, kun je ook hieronder lezen.

 1. Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu(externe link). Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken.
   
 2. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.
   
 3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
   
 4. Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
   
 5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.

Meer weten?

 • Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal(externe link).
 • Lees ook dit nieuwsbericht op deze website voor meer tips om veilig te barbecueën.