Afval is grondstof

In 2050 zijn de BAR gemeentes circulair. Dat wil zeggen dat er (bijna) geen afval bestaat. De grondstoffen uit producten, bijvoorbeeld van oude koelkasten en kleding, worden niet weggegooid maar opnieuw gebruikt. Ze worden gerepareerd, omgebouwd of tot nieuwe producten gevormd. Zo besparen we grondstoffen en ook energie die gebruikt wordt voor het maken van producten. Want de aarde kan niet oneindig nieuwe grondstoffen, zoals mineralen, fossiele brandstoffen blijven leveren.

Klik op de kaart voor duurzame activiteiten in jouw buurt

Grotere kaart weergeven

Zwerfafval: waar zijn opruimers actief? 

Opruimers in jouw buurt

Je hebt ze vast al eens zien lopen. De opruimers in jouw buurt. Op de plattegrond kun je bekijken waar in jouw buurt ook (zwerf)afval wordt opgeruimd. Jeuken jouw handen ook wel eens bij het zien van al het vuil op straat, in de berm of in ander groen? Meld je aan als opruimer. En schrik maar niet van de vele aardige reacties die je krijgt. 

Nieuws

  • Heeft u ergens een oude niet gebruikte koelkast staan? Lever deze in. Via de Koele Peeractie van Urgenda krijgt u er vijf perenbomen voor terug.
    logo koele peer actie
  • Het is de Week van de Circulaire economie. Tijd om aandacht te vragen voor minder afval in huis. We geven je kleine tips voor de dagelijkse dingen.
    checklist over verduurzaming voor consumenten van milieu centraal
  • In de strijd tegen zwerfafval wordt op 1 juli aanstaande statiegeld op plastic flesjes onder de 1 liter geheven. Op 1 januari 2023 zijn de blikjes aan de beurt.
    campagnebeeld statiegeld op blikjes