Logo Onze Toekomst Is Duurzaam

Afval is grondstof

In 2050 zijn de BAR gemeentes circulair. Dat wil zeggen dat er (bijna) geen afval bestaat. De grondstoffen uit producten, bijvoorbeeld van oude koelkasten en kleding, worden niet weggegooid maar opnieuw gebruikt. Ze worden gerepareerd, omgebouwd of tot nieuwe producten gevormd. Zo besparen we grondstoffen en ook energie die gebruikt wordt voor het maken van producten. Want de aarde kan niet oneindig nieuwe grondstoffen, zoals mineralen, fossiele brandstoffen blijven leveren.

Dit wil je weten!

  • We zijn als gemeente natuurlijk erg benieuwd naar die brandschone straten! Stuur jouw #zwerfie van jezelf (en je opruimteam) in actie en maak kans op eeuwige roem in deze fotogalerij.
  • Geef je spullen een tweede ronde. Samen met de aanwezige reparateurs in het Repair Cafe wordt bekeken of de spullen ter plaatse kunnen worden gemaakt.
  • In Nederland gooien we veel eetbaar voedsel weg. Per persoon per jaar 34 kilo. We gieten ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Voorkom voedselverspilling!
  • Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Vraag nu gratis materialen aan om zwerfafval op te ruimen. En wordt een afvalheld.
  • Voor de initiatiefnemers die (zwerf)afval opruimen bieden wij de mogelijkheid om de volle afvalzak op te halen. Dan hoef je niet je pas te gebruiken.
  • In een interactieve gastles leren kinderen wat het probleem is van de hoeveelheid (zwerf)afval. Maar natuurlijk wordt er ook gekeken naar de oplossing.
  • Mode is steeds betaalbaarder geworden. De prijs wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Winkel daarom bewust.
  • Van afval naar grondstof. Ons afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken.

Opruimers in jouw buurt

Je hebt ze vast al eens zien lopen. De opruimers in jouw buurt. Op de plattegrond kun je bekijken waar in jouw buurt ook (zwerf)afval wordt opgeruimd. Jeuken jouw handen ook wel eens bij het zien van al het vuil op straat, in de berm of in ander groen? Meld je aan als opruimer. En schrik maar niet van de vele aardige reacties die je krijgt. 

Nieuws