Logo Onze Toekomst Is Duurzaam

Afval en hergebruik

In 2050 zijn de BAR gemeentes circulair. Dat wil zeggen dat er (bijna) geen afval bestaat. De grondstoffen uit producten, bijvoorbeeld van oude koelkasten en kleding, worden niet weggegooid maar opnieuw gebruikt. Ze worden gerepareerd, omgebouwd of tot nieuwe producten gevormd. Zo besparen we grondstoffen en ook energie die gebruikt wordt voor het maken van producten. Want de aarde kan niet oneindig nieuwe grondstoffen, zoals mineralen, fossiele brandstoffen blijven leveren.

Dit wil je weten!

 • #Zwerfies

  We zijn als gemeente natuurlijk erg benieuwd naar die brandschone straten! Stuur jouw #zwerfie van jezelf (en je opruimteam) in actie en maak kans op eeuwige roem in deze fotogalerij.
 • Afval is grondstof

  Van afval naar grondstof. Ons afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken.
 • Bewust winkelen

  Mode is steeds betaalbaarder geworden. De prijs wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Winkel daarom bewust.
 • Lespakketten en gastspreker

  In een interactieve gastles leren kinderen wat het probleem is van de hoeveelheid (zwerf)afval. Maar natuurlijk wordt er ook gekeken naar de oplossing.
 • Repair cafe

  Geef je spullen een tweede ronde. Samen met de aanwezige reparateurs in het Repair Cafe wordt bekeken of de spullen ter plaatse kunnen worden gemaakt.
 • Voedselverspilling

  In Nederland gooien we veel eetbaar voedsel weg. Per persoon per jaar 34 kilo. We gieten ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Voorkom voedselverspilling!
  tabel van milieu centraal die het effect van bewust eten en drinken op co2 besparing laat zien

Opruimers in jouw buurt

Je hebt ze vast al eens zien lopen. De opruimers in jouw buurt. Op de plattegrond kun je bekijken waar in jouw buurt ook (zwerf)afval wordt opgeruimd. Jeuken jouw handen ook wel eens bij het zien van al het vuil op straat, in de berm of in ander groen? Meld je aan als opruimer. En schrik maar niet van de vele aardige reacties die je krijgt. 

Nieuws

 • Zwerfafval opruimen, een lockdown hit

  Zwerfafvalpakketten zijn een ware hit te bij onze inwoners: de pakketten worden massaal afgehaald. Heb jij ook opgeruimd? Stuur ons een selfie!
 • Vijf perenbomen voor 1 koelkast

  Heeft u ergens een oude niet gebruikte koelkast staan? Lever deze in. Via de Koele Peeractie van Urgenda krijgt u er vijf perenbomen voor terug.
  logo koele peer actie
 • Tips voor een leven zonder afval

  Het is de Week van de Circulaire economie. Tijd om aandacht te vragen voor minder afval in huis. We geven je kleine tips voor de dagelijkse dingen.
  checklist over verduurzaming voor consumenten van milieu centraal