Afval en hergebruik

vuilnisbak

In 2050 zijn de BAR gemeentes circulair. Dat wil zeggen dat er (bijna) geen afval bestaat. De grondstoffen uit producten, bijvoorbeeld van oude koelkasten en kleding, worden niet weggegooid maar opnieuw gebruikt. Ze worden gerepareerd, omgebouwd of tot nieuwe producten gevormd. Zo besparen we grondstoffen en ook energie die gebruikt wordt voor het maken van producten. Want de aarde kan niet oneindig nieuwe grondstoffen, zoals mineralen, fossiele brandstoffen blijven leveren.

Dit wil je weten!

 • Afval is grondstof

  Van afval naar grondstof. Ons afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken.
 • Bewust winkelen

  Mode is steeds betaalbaarder geworden. De prijs wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Winkel daarom bewust.
 • Repair cafe

  Geef je spullen een tweede ronde. Samen met de aanwezige reparateurs in het Repair Cafe wordt bekeken of de spullen ter plaatse kunnen worden gemaakt.
 • Voedselverspilling

  In Nederland gooien we veel eetbaar voedsel weg. Per persoon per jaar 34 kilo. We gieten ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Voorkom voedselverspilling!
 • Volle zak zwerfvuil

  Voor de initiatiefnemers die (zwerf)afval opruimen bieden wij de mogelijkheid om de volle afvalzak op te halen. Dan hoef je niet je pas te gebruiken.
 • Zwerfafvalmateriaal

  Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Vraag nu gratis materialen aan om zwerfafval op te ruimen. En word afvalheld.

Opruimers in jouw buurt

Je hebt ze vast al eens zien lopen. De opruimers in jouw buurt. Op de plattegrond kun je bekijken waar in jouw buurt ook (zwerf)afval wordt opgeruimd. Jeuken jouw handen ook wel eens bij het zien van al het vuil op straat, in de berm of in ander groen? Meld je aan als opruimer. En schrik maar niet van de vele aardige reacties die je krijgt. 

Afval opruimen

Nieuws