Jouw afval is een grondstof. Het afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken.

Goed scheiden

Van meer gescheiden afval kunnen ook meer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat er grondstoffen worden verspild. Bovendien:

  • Goed afval scheiden is daarnaast belangrijk voor milieu én portemonnee. Als wij ons afval op de juiste manier scheiden, gaat het recycleproces sneller. Minder handelingen kosten minder geld. Dit voorkomt grote stijging van afvalstoffenheffing. De gemeente mag namelijk niet verdienen op afvalstoffenheffing. 
  • De kwaliteit gaat verloren wanneer we alles bij elkaar weggooien. De uitspraak ‘alles belandt op een grote hoop’ is niet waar. Het afval dat gescheiden wordt opgehaald blijft gescheiden tijdens het recycleproces.

Goed scheiden doe je zo(externe link) ( website NV BAR afvalbeheer)

Spullen doneren

Spullen die je wilt vervangen, maar nog wel in goede staat zijn kun je het beste naar een kringloopwinkel brengen. Denk bijvoorbeeld aan meubels, kleding, servies of elektrische apparaten. Zo maak je iemand anders blij met jouw spullen en geef je jouw spullen een tweede leven. Ook belanden jouw spullen niet onnodig bij het afval en dat is beter voor het milieu!

Doneer uw spullen | BAR afvalbeheer (bar-afvalbeheer.nl)(externe link)

Spullen repareren

Je kunt langskomen bij de Repair Cafe's voor reparaties aan huishoudelijke en/of elektrische apparaten, houten speelgoed of kleine meubels, kleine reparaties aan textiel en het verhelpen van een trage of een niet goed functionerende computers.

Zwerfafval voorkomen

Zorg goed voor jouw eigen buurt. Wat mooi is, moet mooi blijven. Plaats dus geen vuilniszakken naast de ondergrondse container en gooi geen blikjes of papier of plastic op straat. Dan houden we onze omgeving samen schoon. 

Kijk ook op: